Зиђин: Задатак нам је да допринесемо развоју Србије

БЕОГРАД: Зиђин мајнинг груп (Zijin Mining Group) саопштила је данас да има чврсте намере да своје активности у Србији спроводи у стриктно у складу са законима и у складу са највишим светским стандардима, како у области рударства и металургије, тако и у области заштите животне средине.
zidjin

‘‘Сматрамо да је задатак свих нас да допринесемо развоју Републике Србије и квалитетнијем и бољем животу свих њених грађана, а поготово нашим суграђанима из Бора и његове околине’‘, наводе из Зиђина.

У саопштењу се подсећа да Зиђин мајнинг груп од краја 2018. године реализује два пројекта у Србији.

Један се односи на стратешко партнерство са Републиком Србијом у некада Рударско-топионичарском басену РТБ Бор, који се реализује преко компаније Сербиа Zijin Copper Bor, а други на пројекат Чукару Пеки, који се реализује преко компаније Serbia Zijin Mining.

У складу са преузетим обавезама из стратешког партнерства у некадашњем РТБ-у Бор, компанија Serbia Zijin Copper Bor спроводи активности на стварању услова за одрживо рударство, кроз осавремењивање процеса експлоатације и припреме руде, значајне реконструкције и унапређења постојећих пирометалуршких поступака, са посебним освртом на заштиту животне средине, уз увођење ригорозних светских стандарда у тој области.

Компанија је уложила више од 1,2 милијарде долара у осавремењивање процеса у некадашњем РТБ Бору, а од тога је уложено више од 170 милиона долара у заштиту животне средине.

У пројекат Чукару Пеки је до сада уложено 455 милиона долара.

‘‘На овај начин смо у великој мери решили вишедеценијски проблем загађеног ваздуха у Бору. Вредности свих емисија се налазе у дозвољеним прописаним границама, а врло често далеко испод тих граница. Крајем године ће бити пуштени у рад нови системи у топионици,који ће свеобухватно решити наслеђени проблем прикупљања и третирања честица прашине из процеса топљења’‘, наводе из Зиђина.

Додају да у области заштите животне средине велику пажњу посвећују озелењавању површина које су протеклих деценија биле обухваћене рударским активностима, смањењу буке, прилагођавању микроклиме, одржавању квалитета воде и тла и контроли прашине.

‘‘До јануара 2022. године, спровели смо биолошку рекултивацију на укупној површини од скоро 580.000 м2 и засађено је око 130.000 садница. Све ово смо урадили на транспарентан начин у пуној комуникацији са друштвеном заједницом’‘, додаје се.

Из Зиђина још наводе да као једна од највећих рударских компанија на свету и као одговорна компанија, имају чврсте намере, не само да испуне сваки сегмент уговорених обавеза, већ и да то значајно и надмаше.

‘‘У то спада и наслеђена обавеза решавања питања регулисања имовинскоправних односа на локалитету насеља Кривељ, који се налази у непосредној близини рударских активности. Све активности спроводимо заједно са мештанима и локалном самоуправом у координацији са надлежним органима Републике Србије’‘, додаје се у саопштењу.

Циљ им је, како наводе, да заједнички пронађемо модел који је одржив на дужи временски период, како мештани у будућности не би имали било какве проблеме приликом развоја рударских активности на које се компанија Zijin Mining обавезала Републици Србији и њеним грађанима.

‘‘Желимо такође да напоменемо да се сваки откуп земљишта на другим локацијама обавља искључиво на добровољној бази и уз пуну сагласност учесника’‘, додају из Зиђина.

Компанија Serbia Zijin Copper запошљава 6.020 радника, од којих су 184 радника држављани НР Кине.

Просечна нето плата у овој компанији је, како се наводи у саопштењу, 105.000 динара.

‘‘Компанија Serbia Zijin Mining запошљава 811 радника, од којих је 101 радник држављанин НР Кине, а просечна нето плата у овој компанији је 110.000 динара’‘, наводи се у саопштењу и додаје да привредне активности компаније Zijin Mining у Србију доприносе са око 2,5 одсто укупног бруто производа Србије, а сво злато које се произведе у компанији, предаје се Народној Банци Републике Србије.

EUR/RSD 117.2146
Најновије вести