Значајан простор за раст привредне сарадње АП Војводине и Црне Горе

НОВИ САД: Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и потпредседник Владе Црне Горе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, учествовали су данас на Пословном форуму АП Војводина – Црна Гора, одржаном у Привредној комори Војводине.
Milicevic PKV-12
Фото: Покрајинска влада

Милићевић је истакао да су веома стабилни односи Републике Србије и Републике Црне Горе, адекватан оквир за развој међусобне сарадње у свим областима друштвеног живота, укључујући економску сарадњу, која је од круцијалног значаја.

„Без обзира на специфичност сваког од тржишта понаособ, наша тржишта и привреде су комплементарни. То је потврдила и досадашња привредна сарадња, што отвара значајан простор за раст њеног обима", казао је потпредседник Милићевић.

Када је реч о досадашњој сарадњи, Милићевић је подсетио да је укупна робна размена Србије и Црне Горе у прошлој години премашила 774 милиона евра, што је за 9,5 одсто више него годину дана раније. Више од петине од те размене, тачније 22,5 одсто, реализовано је на релацији Војводина - Црна Гора и она је износила 174 милиона евра и ту је забележен раст од 9,1 одсто.

Фото: Покрајинска влада

 

„Верујем да ће тај позитиван тренд бити не само настављен, него и интензивиран, а Покрајинска влада ће, у оквиру својих надлежности, наставити томе да даје максималну подршку", истакао је Милићевић.

Према речима потпредседника Милићевића неопходно је да се више ради на стварању и афирмацији заједничких брендова, посебно у области туризма. Милићевић је на крају као потврду оријентације на чвршће повезивање, а тиме и јачање економских и свих других односа, указао и на значај градње и завршетка друмског Коридора 11.

Потпредседник Владе Црне Горе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић нагласио је да су пријатељски односи наших држава и међусобна упућеност у многим областима - темељ за широк спектар даљих будућих активности и јачања економске сарадње.

Он је поздравио и подржао даљи развој већ веома добрих односа Привредне коморе Црне Горе са Привредном комором Србије и Привредном комором Војводине и позвао на даљу сарадњу, креирање и имплементацију заједничких пројеката.

„Овако добри међукоморски и привредни односи свакако су резултат веома добрих политичких и укупних билатералних односа Србије и Црне Горе", закључио је Симовић.

Фото: Покрајинска влада

У пленарном делу форума обратили су се и председник Привредне коморе Црне Горе Властимир Голубовић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић.

Након пленарне седнице одржане су презентације Института БиоСенс, Војводина ИЦТ кластера и Привредне коморе Црне Горе, као и билатерални сусрети црногорских и војвођанских привредника, у циљу поспешивања и изналажења нових облика пословне сарадње.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести