Зоран Илић: Планира се улагање 10 милијарди евра у енергетику

БЕОГРАД: Измене и допуне Закона о енергетици омогућиће да Србија има довољне количине енергије и квалитетне енергенте, као и отварање енергетског сектора за нове инвестиције, изјавио је помоћник министра у Министарству рударства и енергетике Зоран Илић.
s
Фото: pixabay.com

“Министарство рударства и енергетике припремило је четири законска предлога за три месеца од кад је формирано. Те измене представљају велики искорак у односу на све што је до сада рађено и омогућиће не само боље функционисање енергетског сектора, већ и праћење нових технологија и крупних промена које овај сектор очекује у наредним годинама", рекао је Илић на јавној расправи о Нацрту измена и допуна Закона о енергетици, која је данас одржана у Инжењерској комори Србије.

Прецизирао је да ће законске измене омогућити да се прати технички и технолошки напредак који је остварен за седам година од доношења претходног закона, али и хармонизацију домаћих прописа са регулативом ЕУ.

Додао је да као кровни закон у овој области измењени Закон о енергетици бити усклађен са предложеним законима који уређују област обновљивих извора енергије и енергетску ефикасност.

“Нове инвестиције у енергетику, имајући у виду Зелену агенду и процес декарбонизације, неопходне су у великим износима и у области електроенергетике и у обновљиве изворе енергије и у снабдевање другим енергентима. Према актуелним плановима, инвестиције које су планиране у области енергетике износе више од 10 милијарди евра”, рекао је Илић.

Он је додао да је једна од важних новина у Нацрту закона о изменама и допунама Закона о енергетици то да ће институт енергетски угроженог купца бити проширен и на потрошаче топлотне енергије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести