НАТО финансира рад српских научника на развоју биогорива

БЕОГРАД : Тим српских научника предводи истраживачки пројекат развоја биогорива из алги, чија би прозводња у будућности могла да постане комерцијална, пише на сајту НАТО-а.
zetva uljana repica
Фото: Dnevnik (arhiva)

Како наводе, пројекат осморице српских научника подржан је од стране НАТО програма Наука за мир и безбедност (SFPS - СПС), а спроводи се на београдском Институту за мултидисциплинарна истраживња, у кооперацији са британским Манчестерским универзитетом и Универзитетом Бејлор из САД. 

"Очекујем да це наши резулатати подстаћи развој зелених технологија у енергетском сектору", рекао је за портал НАТО-а, вођа пројакта Иван Спасојевић. 

Он каже да очекује да ће успешан завршетак овог пројекта омогућити снижавање цене горива за једну петину у наредних пет година. 

Како се наводи на сајту, истраживање би требало да траје три године. 

"Пројекат нам обезбеђује тачно шта нам је потребно, опрему, материјале и школарине за већину надарених младих истраживача, а који захваљујући томе, остају у својој земљи", каже Спасојевић. 

Портал НАТО-а подсећа да је од 2007. године, Србија учествовала у неколико НАТО СПС, међу којима су они, како кажу, посвећени борби против хемијских, биолошких, радиолошких и нуклеарних агенаса, борби против тероризма и јачању улоге жена у миру и безбедности. 

"Имамо велики искуство у сарадњи са нашим српским партнерима. НАТО СПС пројекти помогли су да се израде сеизмичке карте земаља Западног Балкана, унапреди заштита водних ресурса реке Саве, а српски и немачки научници заједно раде на развоју робота Т-Њхеџ за деконтаминацију и деминирање", казао је за НАТО портал, бригадни генерал Цезаре Маринели, шеф Канцеларије НАТО у Београду. 

Он је позвао српске академце да аплицирају за пројекте истраживања у областима сајбер безбедности и енергетске сигурности.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести