Ндегва: ЕПС на добром путу реорганизације 

КОПАОНИК: Шеф Канцеларије Светске банке у Србији Стивен Ндегва рекао је данас да је ЕПС на добром путу реорганизације, као и да је предвиђено да до краја 2019. из те компаније оде укупно 5.000 радника.
eps
Фото: Tanjug

Ндегва је на Копаоник бизнис форуму на панелу о реструктирирању државних предузећа рекао да је ЕПС добар пример реформи у Србији.

Каже да ЕПС и даље има вишак запослених и да је до сада из тог предузећа већ отишло 3.500 радника.

"Промене иду у правом правцу, али морамо да убрзамо цео тај процес. На пример, тарифе ЕПС-а су сада боље дефинисане, али и даље нису на нивоу тарифа у ЕУ", казао је он.

Наводи да треба још порадити на изласку компанија на берзу, као и да је ЕПС кључни играч у српској привреди.

"Ту можемо најбоље да демонстрирамо шта мозе да се уради и које су потешкоће, али и да се на ЕПС-у може видети позитиван утицај ако се све уради добро. Не можемо још рећи да је по питању ЕПС-а чаша потпуно пуна, али крећемо се у добром правцу", истакао је Ндегва.

Рекао је да је добар пример реформи и железнички сектор у Србији и да су годишње уштеде за државу захваљујући томе 30 милиона евра, као и да је наплата струје у ЕПС-у била око 50 досто, док је сада око 90 одсто.


ЕПС 2017-ту завршио у плусу скоро шест милијарди динара 

КОПАОНИК: Електропривреда Србије је покренула велике инвестиције и на крају процеса реформи 2020. године том предузећу биће потребно још производних радника, изјавила је данас извршна директорка за послове финансија Татјана Павловић.

На панелу о реструктурирању државних предузећа на Копаоник бизнис форуму је речено да је ЕПС добар пример реформи, а Павловић је казала да је ЕПС прошлу годину завршио у плусу од скоро шест милијарди динара.

У ЕПС-у тренутно има око 29.000 запослених.

Павловић истиче да је смањивање броја запослених болна тема и да је предивиђено да ЕПС од 2014. до 2020. смањи број запослениих за 5.000, што је око 15 одсто.

"Око 3.000 смо до сада смањили, прецизније 2.947 и то највећим делом кроз стимулативне отпремнине. Поставља се питање да ли ће ЕПС имати 2020. довољлан број радника, пошто је обим посла јако велики. Ми смо највеће енергетско предузеће у Србији, али и на Балкану", нагласила је она.


"Свиђа ми се то што је председник Србије рекао да можемо да се винемо као ракета у свемир, али морамо бити ефикаснији да би то и остварили. Ето, то су све бенефити реформи, оне су на почетку болне, али дугорочно доносе велике користи", нагласио је Ндегва.

Каже и да су огромни трошкови неспровођења реформи, као и да је влада од 2003. обезедила 340 милиона евра у субвенцијама за РТБ Бор.

Ндегва је казао да је портфолио ненаплативих кредита смање са 23 одсто 2014. на 11 одсто у 2017.

Ндегва истиче да је Словачка била у истој ситуацији као Србија између 1990. и 2000. године и да је сада једна од најбрже растућих економија.

Поручио је да и Србија може тако да напредује.

Директор ЕБРД за Србију Даниел Берг каже да је реструктурирање држаних предузећа дугорочан процес и да чак реструктурирање приватних предузећа није лако обавити.

“Знамо да морамо да наставимо са реформама. Не можемо да урадимо све у једном кораку. То јесте процес. Влада Србије је ставила до знања да корак по корак може да се настави са реформама. Наравно да би ми волели да све ово иде брже”, рекао је Берг.

Говорећи о ЕПС- у он је рекао да је спроведена реформа како би компанија била ефикаснија, као и да се у свему томе сарађује са ММФ -ом и Светском банком.

"Имамо акциони план за корпоративно управљање ЕПС-ом. Овај план је у првој фази. Имаћемо и другу фазу која ће ускоро да крене да се спроводи. Желимо да трансформишемо ЕПС у акционарско друштво, али се ради и на плану заштите животне средине”, појаснио је он.

Говорећи о финансијском реструктурирању, он је рекао да је унапређен биланс стања, да је компанија сада ликвидна, што јој омогућава да ефикасно и делотворно уложе свој новац.

Добро решење за државна предузећа су концесије за које каже да ће их у Србији бити две - Аеродром Београд и Депонија у Винчи.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести