ЕПС: Почиње капитални ремонт блока ТЕНТ А4

ОБРЕНОВАЦ: Реализација пројекта капиталног ремонта блока А4 у Термоелектрани „Никола Тесла А“ (ТЕНТ) почела је уводним састанком представника Електропривреде Србије са извођачима радова, на ком је договорена динамика радова који би требало да почну у марту.
termoelektrane
Фото: Tanjug (M. Jelesijević, arhiva)

То је једна од најзначајнијих инвестиција ове године у систему Електропривреде Србије, а улагањем око 53,5 милиона евра снага блока ће се повећати на 332 мегавата, продужити радни век и унапредити енергетска ефикасност и заштита животне средине, наводи се у саопштењу ЕПС-а.

В. д. директора ЈП ЕПС Милорад Грчић је на састанку рекао да ревитализацијом блока А4 у ТЕНТ А, ЕПС наставља традицију да сваке године улаже значајна средства у модернизацију постројења.

Кроз овакве и друге инвестиције, попут започетог пројекта изградње постројења за одсумпоравање димних гасова за четири блока ТЕНТ А, желимо да ова термоелектрана у којој се производи више од половине српске струје, буде дуговечна и једна од најмодернијих термоелектрана, не само у региону, већ и у Европи, изјавио је Грчић.

Истакао је да је од велике важности за ТЕНТ одлука да се блокови А1 и А2 модернизују, да им се врати стари сјај и наставе да раде, као и да су планиране велике инвестиције и у другим деловима ЕПС-а, да би се сви капацитети унапредили и проширили.

Желимо да од ЕПС-а направимо такво предузеће које ће у сваком моменту моћи да снабдева било ког потрошача у Србији. То подразумева већи број трафостаница, модернију дистрибутивну мрежу, проширење капацитета у рудницима, изјавио је Грчић.

Ако све то урадимо, бићемо лидер у електроенергетском сектору у читавом региону. Циљ нам је да ЕПС значајно ојачамо и унапредимо како бисмо у потпуности обезбедили енергетску независност Србије тако да, за највише пет година, неће бити потребе за увозом ни једног јединог киловат-сата електричне енергије, чак ни у зимском периоду када је потрошња значајно већа, а производња отежана, изјавио је он, и додао да је од почетка године ЕПС зарадио 13,5 милиона евра од извоза електричне енергије.

Последњи капитални ремонт блока А4 урађен је 2007. године и обезбедио је стабилан рад блока протеклих 11 година.

План је да ремонт траје нешто мање од пет месеци и да завршетком радова добијемо потпуно обновљен термоблок за стабилно снабдевање у наредним деценијама. Сви припремни послови су завршени и обезбеђене су дозволе за извођење радова, изјавио је Глишо Класнић, који руководи пројектом ревитализације блока А4 у ТЕНТ А.

У овом значајном пројекту учествоваће више од 40 реномираних домаћих и страних фирми из области енергетике, машинске и електро градње од којих су многе и ранијих година с успехом обављале ремонтне радове на осталим ТЕНТ-овим постројењима, наводи се у саопштењу.

Са завршетком радова на блоку А4 биће заокружена фаза ревитализација 300 мегаватних блокова на локацији ТЕНТ А.

Блок А4 је први пут синхронизован на мрежу 8. јуна 1978. године и ове године обележава 40 година успешног рада. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести