Ндегва: Помоћићемо влади у реформи пореског система

БЕОГРАД: Идуће године Светска банка ће се фокусирати да помогне Влади Србије у реформи пореског система, поједностављењу закона о порезу, а помоћићемо влади да рационализује и можда приватизује банкарски сектор, изјавио је данас шеф канцеларије Светске банке за Србију Стивен Ндегва.
stiven ndegva
Фото: screenschot RTS

Он је гостујући на РТС рекао да Светска банка идуће године планира да издвоји око 300 милиона долара кредита за Србију.

"Фокусираћемо се да помогнемо влади у реформи пореског система како би пореска управа била ефикаснија, да се поједностави закон о порезу како би то помогло предузећимна. Помоћи ћемо влади да рационализује и можда да приватизује банкарски сектор", рекао је Ндегва.

Говорећи о позицији Србије која се нашла на 43 месту на листи Светске банке по лакоћи пословања, док је пре четири године била на 50. месту, рекао да Србија напредује и да је добро бити амбициозан али и да предстоји још посла.

"Добро је бити амбициозан али је важно и констатовати да су бројни кораци у том правцу који се морају реализовати", истакао је он.

Навео је да су две кључне области да би се то урадило.

"Прва је плаћање пореза и да се олакша процес тим предузећима. Порески терет је велики посебно за нове фирме.Такође, прикључак на електричну енергију је компликован процес и ту Србија може да напредује", објаснио је Ндегва.

Он је похвалио решавање процеса издавања грађевинских дозвола и подсетио да је у тој области Србија била на дну лествице док се сада налази на десетом месту у свету.

Да би Србија напредовала даље на светским листама, Ндегва каже да је потребно да власти буду опредељене за раст и да отварају тржиште за конкуренцију.

"Углавном се ради о техничким детаљима у вези напредовања али је потребно да власти буду опредељене за раст и отварају тржиште за конкуренцију", каже он.

Две најважније ствари за владу Србије, сматра он, је да направи боље пословно окружење, те како је рекао да створи простор за приватне фирме . 

Говорећи о предузећима која су у власништву државе, истакао је да је важно да држава настави са приватизацијом тих предузећа.

Он је напоменуо да Светска банка жели да види напредак у приватизацији банака и осигуравајуцих компанија.

"То би био показатељ да је влада озбиљно решила да учини економију конкурентнијом и да привуче нове инвестиције", рекао је он и додао да види да је побољшано управљање у ЕПС-у и Србијагасу те да је учињен напредак у реформисању Железница Србије.

Такође, рекао је да ће нови кредит који је Светска банка одобрила почетком месеца за инфраструктуру помоћи Србији у модернизацији исте.

"Имамо два дела. Први је да се омогући одржавање 8 хиљада километара путне мреже. Не само одржавање већ променом начина одржавања кроз уговоре. Потребно је модернизовати више од 200 јавних објеката да буду енергетски ефикаснији. То ће наравно донети уштеде за државни буџет", објаснио је он.

Такође шеф Светске банке за Србију је казао да је на влади да одлучи да ли јој треба нови програм са ММФ-ом који истиче наредне године.

"Ми генерално мислимо да су програми, стенд бај аранжмани ММФ-а важни како би се обезбедило поверење међународних тржиста да је Влада Србије фокусирана на спроводење рационалне политике, односно, управљање јавним расходима и да озбиљно приступа реформама", казао је Ндегва.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести