Недимовић: Бесцарински извоз 5.000 тона говедине у Турску

АНКАРА: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић очекује да ће српски сточари средином идуће године у потпуности искористити квоту за бесцарински извоз говеђег меса у Турску, како би могли да разговарамо о повећању квоте.
Branislav Nedimovic/Tanjug
Фото: Tanjug

Недимовић, који је члан делегације коју предводи председник Србије Александар Вучић у Турској, указује да је квота од 5.000 тона за бесцарински извоз говеђег меса у Турску значајна за српско сточарство.

Он је рекао да је протеклих годину дана разговарано са Министарством пољопривреде Турске како би се променио споразум о слободној трговини везано за говедину и извоз сунцокретовог уља.

Напоменуо је да наша земља са Турском у тој области има споразум који датира још из 1961.године.

Указао је да је за извоз говеђег меса у Турску неопходно да постоје и посебни објекти за прераду.

"Ми смо захваљујући добром споразуму, добрим политичким односима, добили могућност да извозимо 5.000 тона говеђег меса по јако доброј цени. То је сада кренуло. Ради се о процесу који ће у пуном капацитету бити тек 2019“, казао је министар пољопривреде.

Недимовић је указао да смо добили прилику и за нове инвестиције, да имамо сада Срем Шид, али да ћемо имати и још једну инвестицију у области прераде говеђег места на подручју централне Србије.

Рекао је да је посао са Турском кренуо и да смо у овом тренутку извезлу око 300 тона говеђег меса.

"Може неко поставити питање зашто само толико. Објекти у којима се прерађује морају бити специјализовани и морају имати посебне услове, јер не сме доћи до мешања са било којом другом врстом меса", објаснио је министра.

Навео је да тренутно имамо свега четири објекта у Србији која имају такву лиценцу, од којих су два на простору рашког округа, један на простору централне Србије, а један у Ваљеву.

"Све то заједно када се скупи је три пута мање од онога што ће Срем Шид да ради", казао је он.

Недимовић је истакао да имамо за сада довољно говеда за испуњавање квоте од 5.000 тона, али не и капацитета да је прерадимо.

"Очекујем половином следеће године да ћемо бити потпуно на зеленој грани и да ћемо моћи са турским колегама да разговарамо о повећању квоте", истакао је он.

Указао је да имамо шансу за послове око суноцекретовог уља са Турском.

"Добили смо квоту бесцаринског увоза од 45.000 тона у Турску. Захваљујући тим споразумима имамо ове године 20 одсто више суноцекрата на њивама него што је било протекле две и по деценије било“, навео је министар пољопривреде.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести