Недимовић: Брашна, квасца и осталих намирница има довољно

БЕОГРАД:  Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је вечерас да у Србији има довољно брашна, квасца и осталих животних намирница за којима је тражња порасла током појаве корона вируса.
nedimovic
Фото: Танјуг/ Димитрије Гол

Недимовић је казао да само три највећа произвођача брашна у Србији задовољавају потребе целе земље и да наша земља има одређену количну брашна и за извоз у земље региона.

Подсетио је да је протеклих дана била велика тражња и за квасцем, који се, каже Недимовић, углавном увозио из Мађарске и Хрватске и није било произвођача у нашој земљи, те је због тога покренута производња у Сенти где је за седам дана, истиче, произведено 240 тона квасца.

“У среду је квасца било у 1.000 пекара, онда је кренула дистрибуција у трговинским ланцима широм земље и у Пријепољу, Лесковцу, Пироту Ваљеву… Овим смо показали да оно што је био увозни производ, сада постаје производ који ћемо моћа да извозимо”, рекао је Недимовић за ТВ Пинк.

Оцењује да су ова времена показала да је храна најважнији ресурс Србије, додајући да можда немамо нафту, море или злато, али да имамо хране за цео регион.

Недимовић је подсетио да је у време короне покренута још једна важна производња, а то је натријум хипохлорида у Новом Саду и Сремској Митровици, за који је Светска здравствена организација рекла да је најбоље дезинфекционо средство портив вируса корона, додајући да се то средство допрема у клиничке центре у Србији.

Осим тога, додао је, у Жупи у Александровцу је почела и производња 75 процентног алкохола где је јуче произведено 10.000 литара, а данас исто толико, и која се, такође, достављу здравственим установама.

Говорећи о сетви, Недимовић је рекао да пољопривредници имају довољно семена, нафте и ђубрива и напоменуо да ће држава имати разумевање за пољопривреднике који не стигну да се врате са њива баш до почетка полицијског часа.

Ипак, министар је апеловао на пољопривреднике да покушају све своје обавезе да заврше на време, јер је, истиче, сада најважније да бринемо о људским животима.

Недавне снежне падавине и минусне температуре су, каже Недимовић, биле лоше за један део воћарства, пре свега за кајсију и нектарину.

“Ту ћемо имати мало проблема и ту ћемо да реагујемо када дође време, што се осталих воћарских култура тиче, оне су у пуном замаху и никако на њих није утицало време које је било ових дана. Што се се тиче паковања јабука за Русију то се одвија по плану”, рекао је министар.

Упитан о стању у болницима у Сремској Митровици с обзиром да је код два епидемиолога из тог града потвређено да су заражени новим вирусом, Недимовић је нагласио да се вирус није “увукао” у болнице, додајући да су сви остали радници који су били у контакту са њима негативни.

“Вируса нема у болници, ова два епидемиолога су радници Завода за јавно здравље који покрива цео простор Срема. Немојте да заборавите да се на простору Срема налазе гранични прелази Батровци и Сремска Рача. Све што је од оних лица улазило из иностранства, улазило је, да тако кажем, преко њихових руку и санитарних инспекотра. Тако да, мене ово не изненађују, с обзиром колики је број људи прошао”, рекао је Недимовић.

Додао је да су епидемилози у добром стању, да имају лакше симптоме, као и да су болница у Сремској Митровици и Завод за јавно здравље у том граду под контролом.

Недимовић је рекао и да је у Срему укупно заражено седам особа новим корона вирусом.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести