Намет на куће и станове неће оборити јачање динара

Последња, четврта, рата пореза на имовину стиже на наплату 14. новембра, а пошто су решења одавно већ стигла власници непокретне имовине знају колика им је ова преостало да плате.
porez.jpg (
Фото: Dnevnik.rs

У општинским пореским администрацијама већ се баве порезима за наредну годину. Цене некретнина на основу којих ће се одређивати обавезе за 2018. годину узимају се из података агенција о промету некретнина до краја септембра. Познато је да се у нашој земљи приликом продаје некретнина цене исказују у еврима, а порезници их после прерачунавају у динаре и на основу тога рачунају пореске обавезе. С обзиром на рокове, раст динара према евру неће утицати на пореске обавезе наредне године. Међутим, ако динар настави да билдује  можда би 2019. године могло да буде другачије.

14.новембра рок за плаћање последње рате

Иако власницима некретнина не иду на руку благодет јаког динара,  помаже им пад цене некретнина. Ни општине нису беспомоћне - ако већ не могу да рачунају на већи порез по основу раста цена некретнина могу због ширења базе података. Наиме, акција легализације некретнина донела им је проширење базе података и нове обвезнике.

У Зрењанину су завршили снимање цена некретнина па остаје да се донесе одлука о основним параметрима за наредну годину. Ипак, веће промене се не очекују.

"Док су код станова цене разнолике јер су упромету, углавном, нове некретнине, код кућа је обрнуто", каже шеф локалне пореске администрације у граду на Бегеју  Николина Шерфезе. Она додаје да суцене кућа на селима, али и у граду су у паду.

2019. године можда буде јефтиније

Ради се о старим некретнинама јер новосаграђених кућа и нема у промету. Све су то конфорне куће с великим окућницама, струјом и пркључком за воду и гас, али купаца једноставно нема. У селима је та појава толико драстична да многи власници старих  кућа нису ни добили уплатнице и обавезе за четврту рату. Они су порез за ову годину плаћали аконтативно по решењима из 2016. године, а она су донета на основу цена из 2015. године. Пошто је прошле године дошло до великог пада цена кућа испало је да су већ платили износе који су били у донетим решењима па практично четврту рату не треба ни да плате.

У Кањижи су већ прикупили податке за наредну годину. По речима шефа локалне пореске администрације Бранислава Терзића, промена није било па ће и решења  бити готово идентична као и порез који је разрезује ове године. Иста је ситуација и у Руми .

"Цене се нису мењале, али смо зато добили нову базу обвезника", каже шеф локалне пореске админстрације Милева Ковачевић. Према њеним речима, власници некретнина за које је окончан поступак легализације добијају нова решења, а у складу с правом сликом на терену. Ширење базе података је добро јер на тај начин и они који до сада нису плаћали порез морају то да чине. Не догађа се више да се порез плаћа на стару кућу иако је на истом плацу велелепна вила и то је свакаако поштеније.  

Амортизација стиже у помоћ

Цена некретнине је основа за израчунавање пореза, али она није и једини фактор који утиче на висину пореза која ће обвезнику у решењу бити испостављена. Власник  има право на одбитак по основу амортизације и за сваку годину старости одбија се по један одсто. Захваљујући старости кућа и станова суме пореза ће бити мање него лане.   

Д.Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести