„Алва” као алтернативна валута против напуклог система 

Алтернативне валуте нису новост, нису вести из несвести, него из прошлости. Исте оне која нас је задесила сада, у “будућности”. Из повременог броја у број, “Дневник” наставља да пише о томе.
Nikola Saric
Фото: Игор Бурић/Никола Шарић, пиноир алтернативне економије у „средњевековној” Србији

За алтернативне валуте нећете видети рекламу на телевизији, јер тамо царују цареви, а њиховом великодушном програму се радују сиромашни. Правом срећом, ту и тамо појави се неки Робин Худ, који је спреман да отима од богатих и даје онима који су им то богатство омогућили.

- Употребом “алве” корисник има могућност да плаћа робу и услуге робом коју поседује (залиха, вишак, неискоришћени капацитет) као и услугама (знањем и вештинама). То му омогућава да задовољи потребе без употребе новца. Корисник у замену за своју робу и услуге добија исту вредност од других корисника у виду компензације - рећи ће вам се на почетку, при регистрацији на интернет систем “алве” (“алва” - акроним од алтернативна валута). - “Алва” економија корисницима пружа додатан приступ добрима, односно алтернативно тржиште. Приступајући алтернативном тржишту корисници ступају у договор да ће вредновати своја добра и услуге у односу на службене валуте према прописаном курсу. Стварањем новог тржишта корисници се повезују са произвођачима добављачима, потрошачима, док се на основу личне историје трансакција лако долази до контакта корисника са којима сте у прошлости сарађивали.

Ову “рекламу” испричаће вам др Никола Шарић у једном даху. Већ је говорио за “Дневник”, пре неколико година, када је лансирана прва “алва”. Сада је стигла унапређена верзија алтернативне економије која би добра да врати појединцима унутар заједнице, не онима која их одселе на Девичанска острва, а летују на Бахамима.

Више није тајна, нити мистерија, о алтернативним валутама и економијама говоре у “Тајму”, “Шпиглу”, чак и на телевизији, у Европској централној банци, Међународном монетарном фонду... Ако нам нема спаса, јер пропасти не можемо, онда се чак не препоручује ни државама да нас спасава од (н)овог монетерног “зла”. Принцип још из средњег века, открио нам је ономад професор Алпар Лошонц, важи. Кад је криза, онда заобилазите новац богатих, креирате свој.

- “Алва” је систем за електронско евидентирање размене, где корисници путем интернет платформе постављају огласе, комуницирају и обављају трансакције. Коришћење “алве” је потпуно бесплатно и не постоје провизије. Све што је потребно јесте да региструјете свој профил, верификујете га и добијате на поклон 1.000 Алви. Након тога можете да постављате своје огласе и да обављате трансакције. За постављање пет валидних огласа добијате још 1.000 “алви”. “Алву” можете добити продајући своје робе и услуге осталим корисницима, те донирајући средства Фондацији “Алва”, која доприноси даљем развоју система. Фондација управља транспарентно и одговорно свим средствима која корисници, спонзори и донатори уплате на рачун у складу са својим циљевима, а то су: покретање система, промоција и омасовљавање употребе алтернативне валуте у свакодневном животу становништва и интеграција система алтернативне валуте у постојеће друштвено политичке оквире. “Алва” је дигитални народни новац, јер сваки корисник има увид у све постојеће рачуне и све обављене трансакције, и тиме може да надзире промет и дистрибуцију валуте. Подаци које прилажите приликом регистрације и верификације су у потпуности заштићени и безбедни у складу са законом о заштити података о личности. Такође, можете да сакријете своје личне податке уколико не желите да остали корисници имају увида у ваш идентитет, контакт адресу, и-мејл адресу, или број телефона - објашњено је на приступној страни “алве”.

Никола Шарић који је, оснивајући “алву”, постао пионир у Војводини, каже да у Станишићу, где му је официјелна канцеларија, још увек нема знатнијег успеха, јер су људи традиционално “заврнути”, затворени и склони да се поклањају зони комфора коју им нуди “телевизија”, односно масовни и етаблирани медији, политички, економски и друштвени токови. Чак и у Библији пише да је пут у пропаст широк и отворен. Визионари знају да је слобода увек на граници извесности, зато је најслађи терен задовољства, попут поља шумских јагода.

Игор Бурић

Сир без млека

- “Алва” је прави лек и медицина за ослабљену економију - говори Шарић као један стварни, прави, не доктор алтернативне медицине. - Активност, мотивација, смањење стреса, повратак заједници... Људи у Станишићу дају млекао за 25 динара, а не за 85 “алви”, јер им је тако једноставније. За то време жена која прави сир, а нема млека, не може да га добије ни када његова вредост пропада.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести