Америчке залихе нафте пале, цене скочиле

ЛОНДОН: Цене нафте порасле су данас за 2,5 одсто, након што су најновији подаци указали на већи пад залиха у САД од очекиваног, док су водећи амерички произвођачи почели са евакуацијом платформи у Мексичком заливу пре олује.
nafta pumpa
Фото: pixabay.com

Америчка "лака" нафта (WTI) поскупела је за 1,58 долара на 59,41 долар, након што је претходно у једном тренутку достигла чак 59,53 долара, док је северноморска нафта "брент" поскупела за 1,70 долара на 65,86 долара, преноси њујоршка агенција "Блумберг".

Подаци америчког Института за нафту (АПИ) показали су да су залихе сирове нафте у САД пале за 8,1 милион барела у недељи закључцно са 5. јулом, на 461,4 милиона, у поређењу са очекивањима аналитичара који су предвиђали пад од 3,1 милион барела.

Водеће нафтне компаније почеле су да евакуишу раднике и обустављају производњу у Мексичком заливу, након упозорења датог у временској прогнози да би извесни тропски поремећаји могли да се претворе у олују.

Компаније Шеврон, Ројал Дач Шел, БП и БХП Група, почеле су да евакуишу особље са 15 нафтних платформи.

На скок цена нафте утицале су и тензије око иранског нуклеарног програма и недавни инциденти са нафтним танкерима у Персијском заливу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести