АПАРTМАНСКИ СМЕШТАЈ У ГРЧКОЈ БЕЗОБРАЗНО СКУП Ево колико треба да издвојите за само једно ноћење

Српске туристе који се и ове године одлуче за летовање у Грчкој очекују веће цене: смештаја, боравишне таксе, путарине и посете археолошким локацијама. 
1
Фото: Ilustarcija pixabay

Потрага за апартманима за летовалиштем већ је увелико у току, а нове цене које су понуђене у Грчкој су у зависности од дестинације и крећу од 20 евра по ноћењу у неким од соба, до 250 евра по ноћењу у појединим апартманима. 

- Хтели смо да летујемо у месту Неи Пори. Имамо двоје деце и то нам је згодно, пошто море има велики део где је плићак. Смештај у апартману кошта 20.000 по дану за двоје. Ту није урачуната храна. Дакле, само за смештај за десет дана нам је потребно близу 2.000 евра. Док издвојимо новац за храну, гориво путарине, то ће достићи 3.000 евра. Када идете на плажу, не можете деци да не купите сладолед и слично. Мислим да су цене нереално високе, али тражићемо још. Надам се да ћемо пронаћи нешто повољније иначе нећемо бити у могућности да летујемо на тај начин – казао је Раде З. из Новог Сада. 

Иако су у току разне врсте акција, такозвани „први минути“ ни то не спушта много цену. Мање атрактивна места са слабије опремљеним собама могу се пронаћи за 20 евра по ноћењу, али је реч о мају и окторбу месецу. 

Цене ближе Солуну су повољније, али дубље ка мору су цене све више. Тако, рецимо у Неи Порију једном од места у ком се током летњих месеци често чује српски језик, цене апартмана су од 8.000 динара по ноћењу за двоје, до више од 20.000 динара. Миконос који је једно од скупљих места нуди смештајне капацитете где се тешко може наћи нешто испод 100 евра по ноћењу. 

Поред цена смештајних капацитета које су ове године поскупеле, ништа боља ситуација није ни са боравишним таксама. 

Фото: Ilustarcija pixabay

Грчка влада је од 1. јануара применила нову еколошку таксу и она се сада плаћа уместо боравишне таксе која је била актуелна од 2018. године.  У периоду од марта до октобра студији и апартмани, као и хотели до две звездице плаћаће се 1,5 евро по особи за једну ноћ, хотели са три звездице три евра по особи за ноћ, хотели са четири звездице седам евра по особи за ноћ, док ће хотели са пет звездица коштати 10 евра по особи за ноћ. То је отприлике дупло више у односу на претходне цене такса.  Грчка влада је донела одлуку и да на највећем броју плажа половина њене површине мора бити доступна свима, док у другој половини могу бити лежаљке и сунцобрани који припадају кафићима. Нова правила би могла да утичу на поскупљење досадашњег закупа лежаљки јер ће их бити мање... 

Нове цене путарине актуелне су у Грчкој од 1. априла и веће су до 35 одсто. Тако Новосађани који путју преко Македоније за Грчку за путарину треба да спреме око 3.300, Суботичани 3.800, а Београђани 3.040. Путовање ка Крфу је скупље и кошта око 4.250 динара, а до Атине 6.870. Ни љубитељи историјских локалитета неће бити поштеђени поскупљења. Централни археолошки савет Грчке саопштио је да ће повећати цене улазница за археолошка налазишта и музеје.

  С. Аничић Илић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести