Банке почеле да мувају „швајцарце”

НОВИ САД: По слову лекс специјалиса, банке су обавезне да клијентима који отплаћују стамбене кредите у швајцарским францима до 7. јуна доставе нови предлог уогвора с обрачунатим отписом, конверзијом и новом каматом.
Protest zaduženih u švajcarcima Foto: Youtube/Prinscreen
Фото: Youtube Printscreen

Писма на адресе клијената стижу, али се већ на првим корацима показало да има проблема.

Након што од банке добију писмо, клијенти имају рок од месец дана да се изјасне прихватају то или не. Међутим, банке су тај рок на своју руку самовољно скратиле. Клијентима је остваљено свеге неколико дана јер им је банка већ заказала датум за потписивање. Ако се клијент јави и тражи поштовање законског рока, добије одговор да су сви термини заузети, односно да за њега законски рок не важи. Рокови који су одређени законом морају се поштовати па су клијенти већ добили нови разлог за тужбу против банке.

Банке од клијената захтевају да се одрекну свих потраживања која имају према њима а траже их судским путем. Међутим, како објашњавају из Удружења ЋФ, лекс специјалис каже да се прекида само поступак који се односи на валутну клаузулу.

Председница Управног одбора CHF-а Јелена Павловић каже да само у случају да је клијент тужио банку за раскид уговора потпише да је неће тужити. Тада неће платити трошкове поступка друге стране.

Камате су такође камен спотицања. Клијентима који су имали фиксну камату сада се нуди да закључе уговор да ће за њих убудуће важити варијабилна стопа.

У приличном проблему нашли су се клијенти који живе у иностранству а код нас имају тај кредит. Они су замолили банке да им нови уговор доставе на имејл. Међутим, банкари то одбијају. Ко жели отпис, мораће да допутује и потпише.

Из Народне банке Србије објашњавају да они не могу утицати на одлуке судова. Међутим, могу контролисат банке. То ће и учинити, а уколико примете неправилности, банкама ће наложити да их исправе, без обзира на то да ли је клијент с њима већ закључио уговор о конверзији. Изгледа да ће за контролоре ту бити доста посла…

Када је у питању конверзија, изгледа да добри пословни обичаји не важе.

Д. В.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести