„Швајцарцима” већ стижу поштари

НОВИ САД: Клијенти банака који имају стамбене кредите индексиране у швајцарским францима једва су дочекали донишење лекс специјалиса.
računi plaćanje / pixabay.com
Фото: pixabay.com

Како изгледају законске олакшице када се преточе на сваки случај појединачно клијенти могу видети ових дана јер поштари већ доносе на њихове адресе предлоге за закључење нових уговора. До сада су највреднији били у Интези, Комерцијалној банци и Директној банци – бившој Пиреус. Већина њихових клијената је добила предлог новог уговора. Познато је да је лекс специјалис усвојен 7. маја ове године, тако да дужници имају рок до истог датума у јуну да доставе предлог новог уговора у који су уграђене олкашице. Након тога дужницима остаје да се изјасне о томе да ли ће прихватити понуђене предлоге или остати код старих уговра или пак потражити правду на суду.

У Удужењу CHF кажу да ће сачекати да све банке пошаљу предлоге угвора па онда коментарисати. Клијенти ће од банака добити писма с предлогом новог плана отплате и отписом на адресу која је у уговору. Уколико пак из било којих разлога тог писма нема, требало би да оду до банке и распитају се да ли им је уговор достваљен. Дужници који живе у иностранству треба да се јаве банци те да се договоре о томе на чију адресу ће им се послати прелог новог уговора.

Клијенти могу да очекују у новом плану отплате да им се, у складу с лекс специјалисом, отпише 38 одсто дуга у швајцарским францима. Потом ће се оно што је преостало конвертовати у евре. На нови износ који се добије након прерачуна примениће се фиксна камата до четири одсто или 2,4 одсто па тромесечни или шестомесечни еурибор.


Поштовати рокове

Лекс специјалис је клијентима дао бројне олакшице. Да би их све могли искористити, потребно је да поштују рокове који су предвиђени. Уколико све што је потребно за конверзију ураде поштујући законске рокове. клијенти банака ће и искористити све погодности које закон нуди.

Уколико пак пропусте рокове који су одређени, лако им се може догодити да ће бити разлчичитих тумачења и да ће имати и додатних трошкова. 


У случају да се клијент одлучи за склапање новог уговора, код уписа нових података неће сносити трошкове ни за Катастарску службу ни за нотара. Срећом па је штрајк у Републичком геодетском заводу престао те неће бити проблем да се новине евидентирају код те службе и настави отплата по новом плану за кредит.

Лекс специјалис је предвидео да клијенти банка на отписани део неће плаћати порез јер та сума неће бити третирана као приход.

Грађани који су своја дуговања по неком од ранијих модела конвертовали у евре немају право да траже поново олкашице и преко лекс специјалиса. Олкашице се односе и на клијенте који су изгубили стан, али им сума од продаје некретнине није залегла за покриће кредита па дугове још отплаћују. Исто важи и за жиранте, односно оне који су били потписници на меници и гарантовали плаћање кредита банци за друга лица. Обично су то кумови, пријатељи и рођаци. Када је први дужник који је склопио уговор престао да плаћа, кредитне обавезе су пале на њих под претњом принудног извршења. Жиранти имају право на отпис и нову отплату. У случају да банка на њих заборави, треба да се јаве да би остварили олакшице које им закон пружа.

Отпис трошкова је финансијски подупрла држава. Она ће по том основу издвојити 11,7 милијарди динара. Право на олкашице има око 16.000 клијената банака.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести