Чекови неће бити монета за мување с провизијом

Повољни кредити, куповина картицама на рате без камате и сва остала сила безготовинских плаћања нису успели да пошаљу у историју популарни “чек на почек”.
Plaćanje čekom foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Међутим, они који су тако пазарили често су касније сазнали да камате, истина, нема, али зато има провизија које су јој скоро па идентичне. Од суботе ће им услови куповине “чек на почек” бити јаснији. Министарство трговине, туризма и телекомуникација донело је Правилник о облику и садржини обрасца понуде финансијске погодбе. Примена почиње 18. новембра, односно од данас.

Поменути правилник предвиђа да у радњама купцима мора бити јасно презентиран проценат или износ, ако постоји разлика у цени приликом куповине готовином и на одложено плаћање. Продавци који ово избегну да учине, а наплате потрошачима провизију или било који други додатни трошак који подиже цену код одложеног плаћања, ризикују казне. Оне, пак, нису мале и крећу се од 100.000 па до милион динара.Правилник је донет у складу са Законом о заштити корисника финансијских услуга.

10 одсто увећавали цене ако се плаћало чеком

О чеку и почеку у Нароној банци Србије за “Дневник” објашњавају да ову материју регулише и Закон о чеку. Тим прописом одређено је да се чек не користи на одлжено плаћање. Међутим код нас се “чек на почек” одомаћио заслугом трговаца. Они су, у жељи да придобију што више потрошача, из године у годину продужавали рокове наплате. Сада се чеком може платити и до девет месечних рата, па и дуже. Продаја “чек на почек” код нас није никада регулисана законом. Међутим, Законом о заштити корисника финансијских услуга, и то у Члану 47, регулисана је финансијска погодба коју нуде трговци код продаје робе на рате или други облик финансирања који нуди исте могућности, односно нешто што највише личи на кредитирање. Приликом продаје робе на рате трговац има право да формира већу цену робе и услуга у односу на плаћање готовином. Тај трошак који сноси потрошач мора бити јасно исказан. Правилником које је донело Минситарство трговине то је и прецизирано.

100.000 динара до милион запрећена казна

Од овог викенда, купац који пође у трговину где се примају чекови на почек, има право да се распита код трговца за услове продаје, ако не види јасну разлику у ценама. Што се тиче продаје на овај начин, код већине трговаца “почек цена” већа је око 10 одсто од готовинске. То је и износ камате који се плаћа за готовинске кредите код великог броја банака. Зато је добро да се купац пре коначне одлуке добро прерачуна. Поједини трговци додатне трошкове на одложено плаћање зарачунавају у маржу и расподеле на све цене па накнаде за одложено плаћање нема.

У новосадским продавницама на овај начин најчешће се купује техничка роба, ређе намештај или гардероба. Слично је и у другим градовима.

Д. Вујошевић

Регулисати и картице

Као што има проблема са чековима тако је и с картицама. Трговци „пластику”  избегавају због високих банкарских провизија. Међутим, НБС је у мају ове године послала на јавну расправу Нацрт закона о међубанкарским накнадама и посебним правилима пословања код платних трансакција на основу платних картица. Закон регулише снижавање међубанкарских накнада и трговачких повизија. Јавна раправа је завршена 20. септембра. Након тога НБС је примедбе и сугестије које је сматала оправднаим уградила у закон и он је упућен у Скупштину Републике Србије. Од распореда рада Скупште зависи када ће доћи на дневни ред.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести