ЦЕНА КАФЕ НАСТАВЉА ДА ОБАРА РЕКОРДЕ Стручњаци најављују даље поскупљење омиљеног напитка милиона и наредних месеци ОВО СУ РАЗЛОЗИ

Аналитичари банке City предвиђају да би рекордне цене какаа и кафе могле даље да расту, наводећи као окидаче неповољне временске услове и очекивану потражњу.
k
Фото: Pixabay.com/Dnevnik.rs

City очекује да ће се трговина какаом стабилизовати у распону од 9.000 до 10.000 долара по метричкој тони у наредне три до четири недеље.

Аналитичари наводе да ће млевење какаа, које је резултат прераде зрна и представља мерило потражње, бити један од кључних фактора који ће вероватно одредити да ли ће цене наставити да расту, пише Seebiz.

Значајно смањење података о млевењу у првом кварталу и пад обраде порекла могли би бити довољни да тржишта какаоа у Њујорку и Лондону падну за чак 25 процената на распон од 7.000 до 7.500 долара.

Фото: Pixabay.com

- Али ако је млевење какаа само незнатно смањено (као што је било у четвртом кварталу 2023. године) и изјаве индустрије имплицирају ограничен отпор потрошача, онда би трговци могли брзо да циљају 11.000-12.000 долара по тони - кажу аналитичари банке.

Тешки временски услови утицали су на производњу у западној Африци, која снабдева око 70 процената светске производње какаоа. Два највећа произвођача, Обала Слоноваче и Гана, недавно су погођени комбинацијом јаке кише и врућине.

Фото: Pixabay.com


ЕЛ НИЊО

Суша повезана са Ел Нињом у великом делу југоисточне Азије, Индије, Аустралије и делова Африке подржала је раст цена меких производа као што су шећер, кафа и какао последњих месеци, навела је холандска Рабобанка у својој годишњој прогнози за 2024. годину.

Ел Нињо, који се вратио прошле године, је природни климатски образац који настаје када температура мора у источном Пацифику порасте за 0,5 степени Целзијуса изнад дугогодишњег просека. То може отворити пут за још олуја и суша.


Фото: Pixabay.com

У својим изгледима за кафу, City истиче да би цене могле да порасту и краткорочно и средњорочно.

Фјучерс кафе сорте арабика за испоруку у мају попео се изнад кључне баријере од два долара по фунти, достигавши нови максимум ове године.

- Тренутни потез се у великој мери може приписати топлотном таласу у Вијетнаму који је утицао на производњу кафе Робуста и као резултат тога пружио подршку за преношење врхунских зрна кафе арабика - рекао је Акаш Доши, виши стратег за робу у City банци.

(Biznis.rs)

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести