Домаћинствима попуст ако троше мање него лане

НОВИ САД: Препоруке које је Министарство рударства и енергетике предложило за смањење потрошње електричне и топлотне енергије могу да обезбеде уштеде од 15 одсто, а домаћинства која буду имала нижи рачун у односу на исти лањски месец биће стимулисана и додатним попустима, изјавила је ресорна министарка Зорана Михајловић.
struja dalekovod
Фото: pixabay.com

Она је навела да држава све време ради на томе да се обезбеди довољно енергије и енергената и за привреду и за домаћинства, али је питање колико новца за то дајемо и зато се апелује на све да почну да штеде, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

Дакле, није питање да ли ћемо моћи да произведемо и увеземо, али да ли треба да плаћамо тако високу цену електричне енергије? Да пробамо да смањимо потрошњу да би држава имала више новца. Многе државе у Европи, поред казнених мера, најављују и рестрикције, а ми хоћемо да се боримо да свако домаћинство има довољно струје, рекла је Михајловић.

Појаснила је да је Министарство донело препоруке, не само за домаћинства, него и за градове и општине, за државну управу, јавна предузећа која треба да направе своје планове како да смање потрошњу.

Према њеним речима, препоруке нису само за домаћинства, већ и за привреду, а највећа потрошња је у топланама, водоводима, у ЕПС-у.

Сва јавна предузећа би требало да направе план о смањењу потрошње за 15 одсто у односу на прошлу годину и да одреде људе који ће контролисати спровођење свих мера, а надам се да ће бити обавезне. Поједине локалне самоуправе су већ кренуле са спровођењем препорука и смањивањем јавне расвете, рекла је Михајловић.

Додала је да то неће угрозити безбедност, али ће помоћи да дајемо мање новца и навела да пројекције говоре да ће нам до краја грејне сезоне требати 3,5 или четири милијарде евра да бисмо имали довољно струје, гаса, мазута.


Озбиљне казне по Европи

Истакла је да су уштеде веома важне и навела да у многим европским земљама нема стимулативних мера, већ су прописане високе новчане казне.

Тако, како је рекла, у Француској је казна 750 евра за продавнице ако су им истовремено отворена врата и укључена клима, а говори се о милионским казнама у Шпанији, Италија, такође, прописује казне од 500 до 3.000 евра.

Ми смо се определили за препоруке, да кажемо где и како је могуће уштедети и да помогнемо домаћинствима чији рачуни ће бити нижи у односу на исти месец прошле године, рекла је Михајловић.


Јуче смо имали састанак са градоначелницима и председницима општина и директорима топлана и треба да обезбедимо још око 30 милиона евра за мазут који им недостаје, изјавила је она.

Михајловић је упутила молбу медијима у Србији да допринесу подизању свести о значају штедње енергије у условима енергетске кризе и навела да ми, нажалост, расипамо електричну енергију, не само зато што је јефтина, него зато што смо тако навикли и немамо културу штедње струје.

ЕПС не може да произведе довољне количине, а криза је огромна и цене се мењају на дневном нивоу. Данас мегават-час кошта 630 евра, пре три дана је коштао 730, ко зна каква ће бити цена у децембру, а ако знамо да смо у августу потрошили скоро 100 милиона евра за увоз струје, зашто бисмо током зиме давали и пола милијарде, рекла је она.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести