Држава ВАМ ДАЈЕ 5.000€ Ако желите да купите ОВАЈ АУТОМОБИЛ Пријава има КРАТАК РОК, ПОЖУРИТЕ, Новац добијате и ЗА МОПЕД

Одлучивање о томе да ли приуштити себи (и планети) електрично возило или не, уме да буде прилично комплексно.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Премда постају све популарнији, чињеница је да чешће превагне "Не купити", него обрнуто, а разлог је углавном - цена.

Међутим, у Србији можете добити и до 5.000 евра за ову инвестицију.

Људи почињу све више да верују у електрична возила, и чини се да она заиста постају реална алтернатива до сада неприкосновеним бензинцима и дизелашима. Једина препрека за сада су - високи трошкови куповине.

Зато државе Европе све чешће одлучују да ову куповину субвенционишу на неки начин, а Србија је то решила тако што је усвојила Уредбу о условима и начину спровођења субвенционисане куповине нових возила на електрични погон. У те свхре опредељено 170 милиона динара, а захтеве грађани могу да поднесу закључно са 31. октобром.

За куповину возила одобрена је помоћ државе од 250 (за мотоцикле) до 5.000 евра (колико је за теретњаке), а захтеви се подносе Министарству заштите животне средине.

Колико новца можете да добијете?

За мопеде и трицикле подршка износи 250 евра у динарској противвредности. За куповину електричних мотоцикала, тешких трицикала и четвороцикала износ је 500 евра, док за путничка возила са највише девет места за седење и теретна возила чија највећа дозвољена маса не прелази 3,5 тоне може да се рачуна на субвенцију од 5.000 евра у динарској противвредности.


Шта је уопште електрични аутомобил?

Ова возила покреће електромотор, који струјом напаја и покреће батерија, а она може да се пуни из спољног извора. Могу бити потпуно електрична или хибридна - возила која поред електромотора пуњеног преко батерије, имају могућност коришћења и унутрашњег сагоревања горива.

За разлику од електричних, конвенционални аутомобили функционишу искључиво помоћу мотора са унутрашњим сагоревањем на бензин, дизел, гас и друга горива.

Електрична возила не емитују штетне гасове попут угљен-диоксида, јер нема сагоревања ових енергента. Зато потпуно електрични аутомобили немају неке делове класичних, попут резервоара за гориво или ауспух.


Новина у Уредби је да је за ову годину, за разлику од претходних, приписано субвенционисање набавке искључиво електричних аутомобила.

Подсетимо, за ову годину за куповину возила на електрични погон планирано је издвајање 1,45 милиона евра, што је 170 милиона динара, док је прошле године тај износ био 2,5 милиона евра, односно 294 милиона динара. Субвенцију могу да добију грађани, предузетници и компаније.

Фото: Pixabay, ilustracija

Шест корака до попуста

Како наводе у Министарству за заштиту животне средине, први корак је подношење захтева на адресу овог министарства. Захтев се подноси лично на писарници, или поштом, а важно је да назнака буде "Захтев за субвенционисање електричног аутомобила".

Следећи корак није на вама, већ на Министарству. Када предате документацију, њихове службе у другом кораку формирају предмет који иде на комисију.

Уколико је документација комплетна, приступа се изради решења о додели субвенције, и то је трећи корак. Подносилац ће бити позван да преузме решење.

У четвртом кораку, решење се предаје продавцу возила или лизинг кући.

Пети и шести корак на сајту Министарства за заштиту животне средине односи се на документацију која вам је неопходна. Преко лизинга је потребно донети три документа:

Уговор о финансијском лизингу (оригинал)

Доказ о преносу средстава (извод из банке са печатом и позивом)

Потврда да плаћена сума чини више од 15 одсто вредности возила.

Када купујете преко ауто-куће, потребно је доставити:

  • Предрачун и авансни рачун
  • Доказ о преносу средстава (извод из банке са потписом и печатом)
  • Уговор о купопродаји возила

Подршка за куповину електричних возила је мера подстицаја која постоји у многим државама како би се смањио број возила која као погонско гориво користе фосилно гориво и то је, без сумње, утицало на то да ових возила има све више. У Европи је, процентуално, највише електричних аутомобила у Норвешкој − више од 15 одсто од укупног броја возила, у Холандији, Данској, Шведској, Исланду − око два одсто, а у Немачкој 1,3 одсто.

И у Србији је све више оваквих возила па је сада нешто више од 2.100 електричних и око 17.000 хибридних. 2020. године уз коришћење државних субвенција купљено је 112 електричних и хибридних возила, 2021. године 446, а 2022. године − 625 возила.

Дневник, Eupravozato

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести