Финансијско образовање почиње од џепарца

Деца у Србији, када одрасту, живеће у сасвим другачијем свету. То “другачији” важи и за систем плаћања. Зато финансијско образовање постаје све битније.
gotovina, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Банке већ подуже нуде могућност да се тинејџерима и млађим од 16 година омогући да имају рачун и располажу новцем који се на њему налази. А финансијско образовање младих у свету је већ готово обична ствар. Код нас је недавно Министраство просвете кренуло са пројектом “Укључивање финансијског описмењавања у систем образовања и васпитања у Републици Србији”. Партнери су Удружење банака Србије и компанија “Виза”. Обухватиће децу од предшколског узраста, па до завршетка основне школе.

О томе колико ће то све помоћи да будуће генерације лакше знају да управљају новцем и када је време за први рачун и картицу др Љубодраг Савић са Економскг факултета у Београду каже:

- Треба бити јако обазрив. Деца морају прво да науче да новац не пада с неба. Било би добро када би могли да сами зараде макар део џепарца јер би тада били одговорнији код трошења новца. Мислим да им не би требало стваљати на располагање картице и веће суме новца док не постану зрели и одговорни.

У банкама сматрају да су лекције о управљању новцем јако битне. У Ерсте банци нуде текуће рачуне под специјалним условима популацији од 16 до 27 година. Одржавање се не наплаћује .Ови клијенти не добијају  могућност дозвољеног минуса нити чекове. Добијају дебитну картицу где је трошење лимитирано сумом на рачуну. Ова услуга је све популарнија, па у банци бележе да месечно отворе преко 500 омладинских рачуна.


А колики џепарац?

Сума новца коју ће деца и омладинци добијати на свој рачун зависи од могућности породице. Џепарац не треба да буде сувише мали јер ће дете тако бити искључено из своје друштвене групе. Уколико се деци стави на располагање  превелики yепарац неће научити да дефинише приоритете, нити ће научити да треба некада нечега да  се одрекну.   


У Центру за финансијску едукацију Ерсте банке кажу да је то што се деци даје могућност да одређене суме новца троше по свом нахођењу добро.Тако се развија самопоуздање и омогућује се лакше осамастаљивање младих. Они препоручују да се младим корисницима рачуна омогући да новац троше по свом нахођењу, али уз сугестије родитеља. Џепарац треба да буде редован, а то је могуће ако и сами родитељи примау редовно плату.

- Исплате на недељном нивоу су се добро показале код деце од 12-13 година. Након тога савет је да се пређе на месечне уплате - каже директор сектора за рад са станвништвом у Ерсте банци Зоран Алексић. - Држите се договореног износа и избегавајте додатна давања. Деца треба овај новац да троше према свом нахођењу, а не за основне потребе као што су храна и одећа. Исто тако џепарац не треба да буде за кажњавање и награђивање.

Децу која су добила картицу треба научити да се одговорно односе према  подацима, пре свега ПИН-у, као и шта да раде ако картицу изгубе. Такође треба да буду обазриви када своје податке уносе  на линкове или шаљу мејлове где се то тражи, како не би постали жртве крађе личних података.

Душанка Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести