Фискални савет: Има простора за повећање пензија од 7 одсто

БЕОГРАД: Рачуница Фискалног савета Србије показује да је у 2019. години могуће повећање пензија за око седам одсто, односно више од 35 милијарди динара у односу на 2018. годину. 
fiskalni savet, tanjug rade prelic
Фото: Танјуг (Раде Прелић)

Иако је Себастијан Соса, шеф канцеларије Међународног монетарног фонда у Београду, недавно изјавио да у буџету за 2019. неће бити довољно пара за још једно повећање пензија, буџетски простор то ипак дозвољава, констатује Политика, на основу извештаја Фискалног савета.

Наиме, у најновијем извештају Фискалног савета Србије о фискалним и економским кретањима у 2018. и стратешким препорукама за буџет у 2019. годни, наводи се да је повећање масе пензија за 6,5 до седам одсто у складу са оствареним и очекиваним растом БДП-а у наредној години (у номиналном износу).

Отуда повећање укупне масе пензија у овом проценту неће додатно оптеретити јавне финансије и може се сматрати економски одрживим, јер ће на овај начин укупно учешће расхода за пензије у БДП-у у 2019. остати непромењено у односу на ову годину.

Повећање масе пензија за седам процената оставља довољно буџетског простора да се укине привремено смањење пензија и омогући редовно усклађивање у 2019. години, закључује „Политика“.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести