ГАС ПОСКУПЉУЈЕ И ТРЕЋИ ПУТ ОВЕ ГОДИНЕ Просечан рачун биће већи око 1.500 динара

До грејне сезоне остало је око два и по месеца, а већ сад је готово извесно да ће трошкови за грејање бити виши него прошле године.
gas plin pix
Фото: Pixabay.com

Наиме, почетком прошлог месеца најављено је да ће од 1. новембра струја и гас у Србији поскупети - електрична енергија за осам одсто, а природни гас ће бити скупљи за 10 одсто. Да ли ће тако и бити видеће се, а грађани о евентуалној промени цене морају бити обавештени месец дана пре него што нове цене ступе на снагу.

Када је реч о природном гасу, генерални директор ЈП „Србијагас” Душан Бајатовић истакао је да поскупљење јесте најављено, те да повећање цене неће бити више од 10 одсто. То би требало да значи да ће, уколико природни гас поскупи од 1. новембра за тај проценат, просечан рачун могао бити виши за око 1.600 динара од садашњег.

Уколико природни гас поскупи од 1. новембра, то ће бити треће овогодишње повећање цене овог енергента

Садашња цена киловат часа, важи од маја, када је природни гас последњи пут поскупео. Цена киловат часа коју наплаћује ЈП „Србијагас”, који је и најповољнији дистрибутер у Србији, износи 4,16 динара, без пореза на додату вредност. Уз повећање цене за 10 одсто, киловат час би требало да кошта око 4,60 динара, а то ће просечан рачун за гас, што значи потрошњу од око 3.100 киловат часова, с око 14.500 динара увећао на око 16.000 динара. Наиме, на цену киловат часа коју наплаћују дистрибутери ваља додати још неколико ставки које утичу на крајњу цену на рачуну - дистрибутерска разлика, корекциони фактор , који није увек исти и по правилу је виши зими, порез на додату вредност, који за природни гас износи 10 одсто.

Уз повећање цене за 10 одсто, киловат - час би требало да кошта око 4,6 динара

Као и до сада, неће сви потрошачи плаћати исту цену гаса јер цена киловат часа није иста код свих дистрибутера па ће неко киловат час плаћати нешто мало више неко нешто мало  мање.


Енергетске реформе укључују веће цене

Да ће од 1. новембра струја и гас у Србији поскупети наведено је у извештају Међународног монетарног фонда, у којем се истиче и да ће у мају 2024. године уследити нова поскупљења ових енергената и то у истом проценту. Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић недавно је рекла да Србија мора да спроведе енергетске реформе и да оне укључују повећање цене струје и гаса, а да се Србија на то обавезала и у програму с ММФ-ом; који је важан не само зато што је реч о међународној институцији, већ је битан пре свега за дугорочну одрживост нашег енергетског система.


Треба рећи и то да ће, уколико природни гас поскупи од 1. новембра то бити треће овогодишње повећање цене овог енергента. Наиме, ове године цена гаса два пута је повећавана - 1. јануара и 1. маја и оба пута проценат поскупљења био је готово исти. Тако је од почетка ове године цена киловат часа који обрачунава ЈП „Србијагас” била 3,79 динара, без пореза на додату вредност, а од маја, и поскупљења од 10 одсто, иста количина кошта око 4,16 динара, такође без пореза на додату вредност. Уз та два поскупљења потрошња природног гаса сада је скупља за око 20 одсто него прошле године, а уколико природни гас поскупи у најављеном проценту од 10 одсто, просечан рачун индивидуалних потрошача гаса биће већи за око 30 одсто у односу на цех из децембра прошле године.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести