Гасиће се свака сијалица вишка ЦЕНА СТРУЈЕ И ГАСА мора да се ПОВЕЋА, министарка Ђедовић објаснила ЗАШТО

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић рекла је за РТС да Србија мора да спроведе реформе у енергетици и да оне оне укључују и повећање цене струје и гаса.
struja sijalica pixabay
Фото: pixabay.com

Истакла је да више нема одлагања и да ће оно што су се обавезали за новембар то и спровести.

Министарака енергетике Дубравка Ђедовић рекла је да се потрошња електричне енергије скоро изјдначила лети и зими, и да наш енергетски систем то мора да узме у обзир и када планира рад и будуће инвестиције.

Ђедовић је рекла да се потрошња електричне енергије скоро изједначила лети и зими, и да наш енергетски систем то мора да узме у обзир и када планира рад и будуће инвестиције.

Знамо да имамо критичне тачке у систему, поготову лети, збо тога смо са Електродистрибуцијом покренули нови инвестициони талас и пре све га ћемо се фокусирати да ојачамо мрежу, да постане сигурнија, да немамио испаде, да брже лоцирамо кварове када је невреме, рекла је министарка.


Позив грађанима да воде раћуна о потрошњи струје

Апеловала је на грађане да воде рачуна, да троше мање електричне енергије и да са малим променам навика то може да се оствари и навела да је у јуну потрошено скоро 7 одсто мање струје.

Превише дуго деценија је електрична енергија била нешто о чему нико није водио рачуна. Да ли гори светло у једној соби или не гори никоме није било битно, рекла је министарка.


Према њеним речима, потребно је да се кроз паметнију мрежу, дигитализацију, лоцира квар и да се екипе одмах и без одлагања пошаљу како би га отклониле, као и да се мењају дрвене бандере стабилним и са дуготрајним.

Ми смо почели смо реформе у енергетском сектору, фокус је на бољем руковођењу, на бољем управљању, а не на приватизацији, навела је министарка, гостујући у Београдској хроници.

ЕПС треба да производи струју, али и да тргује. Не можете да тргујете, ако нисте произвели. Ако бисте само да тргујете, онда нисам сигурна да је то за нашу енергетску стабилност и  сигурност најбољи могући модел, рекла је министарка.

Што се тиче новог закона о енергетици, најважнија порука за грађане је, каже, да се усклађујемо више са прописима Европске уније, идемо ка јединственом европском тржишту електричне енергије.

И нови закон, односно измене закона о енергетици, доносе нам то да боље управљамо нашим енергетским предузећима у том смислу да Електромрежа Србије и Транспорт гас прелазе у надлежност посебне комисије, која је у надлежности Народне скупштине, а да Електропривреда Србије, Електродистрибуција остају под надлежношћу Владе Републике Србије. Тако имате боље, адекватније управљање, да немате исти орган изнад сва четири предузећа, рекла је министарка.

На питање хоће ли бити поскупљења струје и гаса, министарка је рекла да Србија мора да спроведе енергетске реформе и да оне оне укључују и повећање цене струје и гаса.

Обавезали смо се и у програму са Међународним монетарним фондом, који је важан  не само зато што је то међународна институција, већ је битан пре свега за дугорочну одрживост нашег енергетског система, рекла је министарка.

Ми смо и даље са свим претходним поскупљењима веома конкурентни што се тиче индустрије. За угрожене грађане смо издвојили 3,5 пута више средстава, рекла је Ђедовићева и додала да више нема одлагања и да ће оно што су се обавезали за новембар то и спровести.

РТС

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести