Грејна сезона, највероватније, по старој цени

НОВИ САД: Иако до грејне сезоне има још око месец и по, већ сад многи почињу да рачунају колико ће им новца бити потребно за загревање домаћинства. Како сада ствари стоје, цене грејања неће се много променити у односу на прошлу грејну сезону јер није било ни промене цене енергената, а за сада нема најава да би се то могло десити.
ogrev
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Истини за вољу, било је говора о томе да би струја могла поскупети два одсто због захтева Међународног монетарног фонда, али чак и ако се то деси, тај проценат не би значајно утицао на повећање рачуна. 

Тако би, као и протекле грејене сезоне, трошкови за загревање домаћинства током зиме, у зависности од врсте енергента који се користи, требало да се крећу од око 45.000 динара, али и да премаше 120.000.

Најповољније би, као и до сада, требало да буде грејање на чврста горива, односно комбинација угља и дрва, а рачун може нарасти изнад 100.000 ако они који користе електричну енергију за не воде рачуна колико струје троше, као и када пале грејна тела. А да то треба радити јер трошак може бити вишестуруко мањи, а уштеда већа, потврђује то што је киловат ноћу четири пута јефтинији него дању. Зато је добро знати да скупљи киловат у најскупљој, црвеној зони, у коју се улази када се потроши више од 1.600 киловата месечно, кошта готово 18 динара, а јефтинији око 4,50. 

9.500  динара по тони па навише цена угља

Цена природног гаса није се мењала готово три године и кубни метар кошта око 40 динара, у просеку. Тако би трошкови за згревање домаћинства од око 60 квадратних метара месечно у просеку требало да износе око 12.000 динара. Ипак, тај износ неће бити исти за све индивидуалне потрошаче природног гаса јер се цене разликују од дистрибутера до дистрибутера, па ће неко плаћати нешто више, а некоме ће рачун бити нешто мањи.

Они који се греју на чврста горива већ се припремају за грејну сезону. Многи су већ од пролећа обнављали залихе и на тај начин олакшали себи плаћање трошкова за грејање, мада, наравно, има и оних који ће у куповину тек кренути и који ће куповати на парче и у складу с дебљином својих новчаника. На стоваришту „Мај гор” просторни метар тврдог огревног дрвета кошта 6.500 динара. Та цена важи за дрво које није изрезано, а када се исече, цена нараста на 6.800 динара, док исцепкан метар огревног дрвета кошта 7.200. У цену је урачунат превоз за Нови Сад, под условом да се купи одговарајућа количина. На стоваришту угља има, а потражња је већа од понуде.


Килограм пелета 23 и 25 динара

Последњих неколико година све је више оних који за загревање домаћинства користе пелет, па се у складу с тим и он све више нуди, и то не само у стовариштима већ и у појединим специјализоавним трговинама. На стоваришту „Мај гор” та врста огрева продаје се већ готово две деценије, а у понуди су две врсте пелета, који се продаје на килограм. Тако је килограм пелета од неколико врста дрвета 23 динара, а пелета од букве 25. 


Цене угља крећу се од 9.500 динара по тони, колико кошта древни угаљ, до 14.500, што је цена коју треба платити за тону угља „бановићи”. На том стоваришту наводе да се нове испоруке огрева очекују, али и да се не може прецизно рећи када јер је снабдевање угљем нешто отежаније него раније.

6.200  динара па навише кубик огревног дрвета

На стоваришту „Искра пан”, по речима директора Бранка Бјелића, огрева има довољно, али је потражња нешто мања од уобичајене у ово доба. Купци више купују тврдо огревно дрво (багрем, буква, храст), а просторни метар, без сечења и цепања, кошта 6.200 динара. Понуда угља је добра – тона дрвеног „колубара” кошта 8.500 динара, дрвени угаљ „станари коцка” је 10.500 динара, тона угља „пљевља” је 14.000 динара, док је угаљ „бановићи” 15.000 динара. У цену је урачунат превоз у Петроварадину. 

Д. Млађеновић

 

 

EUR/RSD 117.5918
Најновије вести