Инфлаторна очекивања од 7,1 до 10 одсто

БЕОГРАД: Представници финансијског сектора, према резултатима агенције Ипсос, очекују да ће инфлација у Србији у децембру 2023. године бити 8,0 одсто, док је према резултатима јануарске анкете агенције Блумберг, очекивана инфлација за годину дана унапред нижа и износи 7,1 одсто, саопштила је Народна банка Србије (НБС).
inflacija statistika
Фото: pixabay.com

Инфлациона очекивања представника привреде за годину дана унапред у претходна четири месеца су се стабилизовала и кретала око нивоа од 10,0 одсто, што је уједно и вредност очекивања која је забележена у децембарској анкети.

Када је реч о инфлационим очекивањима за две и три године унапред, она су и код финансијског сектора и код привреде нижа од краткорочних очекивања. Средњорочна очекивања представника финансијског сектора остала су непромењена у односу на претходну анкету и износила су 5,0 одсто за две године унапред, док су за период од три године унапред наставила да се крећу у границама циља НБС, на нивоу од 4,0 одсто.

Привредници очекују инфлацију од 5,0 одсто за оба периода, након што су очекивања за две године унапред смањена са 7,0 одсто колико су износила у новембарској анкети. Резултати анкете који се односе на две и три године унапред могли би да указују на то да и финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака у наредном периоду и постепено враћање инфлације у границе циља у средњем року.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести