ИНСТАНТ ПЛАЋАЊЕ САДА ОМОГУЋЕНО Купујте и на e-commerce платформи Ananas.rs

БЕОГРАД: Народна банка Србије (НБС) саопштила је данас да је компанија Ананас омогућила прихватање инстант плаћања на својој е-цоммерце платформи.
qr code
Фото: pixabay.com

Како се наводи, од данас то може да учини више од четири милиона корисника апликација мобилног банкарства и то коришћењем технологије "дееп линк" или опције "ИПС скенирај".

Додаје се да је платформа Ananas.rs у сарадњи с Банком Интезом, омогућила инстант плаћање као најсавременији начин плаћања и на тај начин дала прилику својим купцима да платну трансакцију обаве једноставно и сигурно, без уношења и чувања осетљивих података о платном инструменту и кориснику.

"Ако корисник приступа e-commerce платформи путем мобилног телефона, односно поручује и плаћа с једног уређаја, плаћање се иницира функцијом deep link. Након избора методе плаћања ИПС скенирај кориснику се приказује и опција deep link, коју активира, а затим из листе банака бира ону чију апликацију мобилног банкарства користи", објашњава се у саопштењу централне банке Србије.

Након тога, како се додаје, отвара се апликација мобилног банкарства и  корисник спроводи аутентификацију онако како то иначе чини - путем ПИН-а, отиском прста или препознавањем лица и трансакција се извршава у неколико секунди. 

НБС објашњава да у случају да се приступа платформи преко рачунара, након комплетирања поруџбине бира методу плаћања "ИПС скенирај", након чега се приказује IPS QR kôd, па корисник затим у свом мобилном телефону у апликацији мобилног банкарства активира опцију "ИПС скенирај", скенира приказани IPS QR kôd са екрана рачунара и уноси ПИН у апликацију мобилног банкарства или се аутентификује банци путем отиска прста или препознавања лица (како иначе то ради), након чега се извршава плаћање.

"Увођењем инстант технологије постављају се нови стандарди у онлајн куповини и корисницима се обезбеђује једноставно, брзо и сигурно плаћање", наглашава се у саопштењу.

Централна банка истиче и да се наведеном иновацијом и унапређењем корисничког искуства проширује спектар доступних начина плаћања код e-commerce платформи и додаје да НБС наставља рад на ширењу прихватне мреже за инстант плаћања ради постизања што здравијег, јефтинијег и одрживијег развоја безготовинских плаћања у Србији.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести