Измене Закона о ПИО: Казнени пенали се укидају након 65. године

НОВИ САД: У наредни месец-два Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања требало би да сачини нацрт измена Закона о пензијском и инвалидском осигурању, упути га Влади Србије на усвајање, која га потом  као свој предлог шаље посланицима Скупштине Србије на усвајање.
penzioneri
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Тек након тога очекује се да ће то бити средином ове године почеће да важи новина да ће свима који буду отишли у превремену пензију чек бити умањењен док не напуне 65 година, а након тога ће стећи право на пуну пензију.

Изменом Закона о ПИО сви који су протекле две године отишли у пензију без испуњеног старосног услова, односно нису имали 65 година, колико је прописано, и због тога имају превремену пензију, право на исплату пуног износа оствариће када наврше 65 година.


Тражи се решење прихватљиво за паоре

Осим укидања пенала за превремене пензију након 65 година живота, у изменама Закона о ПИО наћи ће се и промена услова за остваривање права на пољопривредне пензије.

Још увек се не зна како ће питање пољопривредних пензија бити решено, али се очекује да формирана радна група понуди могућа решења да би се питање пољопривредног пензијског осигурања решило тако да се, с једне стране, дугови Фонду ПИО не гомилају, а с друге, да то буде прихватљиво за саме паоре.


До тада ће им чек бити мањи 0,34 одсто по месецу за године које им недостају до лимита. Другим речима, пензионерима ће превремена пензија важити до навршених 65 година, а након тога добијаће пун износ и неће имати пенале.

Једна од измена Закона о ПИО која се најављује јесте и да ће радници који имају 45 година радног стажа моћи да се пензионишу без обзира на године живота и за њих неће важити казнени поени. Старосна граница биће снижена и за оне с бенифицираним стажом, као и за оне који одлазе с радног места по посебним условима.

Иначе, казнени пенали за сваки месец ранијег одласка у пензију, пре напуњених 65 година живота, примењују се од 1. јануара 2015. године, када је измењен Закон о ПИО.

Право на превремену старосну пензију, што подразумева чек умањен пеналима 0,34 одсто до 20,4 процената је у протекле две године, по подацима Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, остварило 20.087 пензионера.

У 2015. години у превремену пензију отишло је 11.173 бивша запослена, а лане 8.914. Од укупног броја оних који су отишли у превремену пензију, 5.218 пензионера има максимално умањење због пенала, односно чек им је умањен 20,4 одсто.

По проценама Министарства рада, очекивани раст БДП-а, повећана наплата доприноса Фонда ПИО, нове инвестиције и тренд раста запошљавања дају позитивне ефекте, а све то ствара могућност за укидање пенала после достизања опште старосне границе, која и за жене и за мушкарце износи 65 година живота.

Радна група која припрема измене Закона о ПИО свој предлог упутила је Међународном монетарном фонду и очекује да он буде прихваћен наредних месеци.

Ваља подсетити на то да пре две године представници ММФ-а нису пристали на укидање пенала након навршених 65 година живота, али је тада и стање у пензионом фонду било много лошије него данас.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести