ЈОШ 16 НОВИХ ПРОИЗВОДА ПО БОЉОЈ ЦЕНИ, шири се акција државе ОД СУТРА

Акција „Боља цена - цена за народ” биће од среде проширена за још 16 нових категорија производа, објавило је Министарство унутрашње и спољне трговине, а најавио прексиноћ председник Србије Алексаандар Вучић.
Namirnice pojeftinjenje
Фото: Pixabay.com / dnevnik.rs

То су: брашно тип 500 и тип 400, сунцокретово уље, кисело млеко, маргарин, сирни намаз, црни лук, пасуљ, купус, паштета, виршле, смрзнути грашак, џем, кекс, паста за зубе и сапун. Акција ће трајати до 31. децембра, а производи који су део акције у продавницама ће бити јасно означени знаком „Боља цена” како би потрошачима било лакше да их нађу на полици и купе.

- На листи укупно имам 37 производа. То су добре вести за људе, грађане. Ми смо то урадили из још једног разлога, ми смо таргетирали оне производе који највише утичу на стопу инфлације, желимо да инфлацију спустимо на испод осам одсто до краја године - рекао је Вучић.

Фото: Инстаграм профил Томислав Момировић

Таргетирали смо оне производе који највише утичу на стопу инфлације, желимо да инфлацију спустимо на испод осам одсто до краја године (Александар Вучић)

- Изузетно сам задовољан одазивом трговаца и произвођача, видљивошћу акције и њеним ефектима. „Боља цена” је заједничка акција и иницијатива државе и малопродаваца, и њен основни циљ је да заштитимо стандард грађана и помогнемо им да за свој тешко стечен новац могу да купе што више производа. Напоменуо бих да грађани не треба да брину јер производа из акције „Боља цена” има довољно и биће доступни на рафовима свих малопродајних објеката у земљи, а подсећам да је ова акција активна у више од 2.500 продавница на целој територији Србије”, рекао је јуче министар трговине Томислав Момировић и додао да ће се потенцијална препродаја производа оштро сакционисати.

Фото: Screenshot Pink

2,45 евра, код нас 1,71 евро
мармелада (са 390 на 199 динара)
џем (са 339 на 229),
сунцокретово уље (са 160 на 144 динара),
брашно (са 79 на 50 динара),
кекс (са 180 на 119 динара),
намаз сирко (са 217 на 159 динара),
пасуљ (са 349 на 259 динара),
виршле (са 109 на 79 динара)
паштета (са 75 на 49 динара)
грашак (са 180 на 139 динара),
купус (са 99 на 69 динара),
маргарин (са 103 на 79 динара),
кисело млеко (са 85 на 64 динара)
лук (са 99 на 79 динара)
паста за зубе (са 150 на 99 динара)
сапун (са 70 на 40 динара)

Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је да Влада Србије константно је нагласио да се инфлација од априла налази на силазној путањи, и да смо успели успешно да је савладамо, те да очекујемо да она до краја године износи око осам одсто. „Имамо реалан раст дохотка грађана, и истовремено се боримо за даље снижавање цена основних животних намирница, што грађанима Србије много значи, и зато што могу повољније да купују, и зато што виде да је њихова држава ту за њих и да брине о њима”, нагласио је министар Синиша Мали.

Килограм брашна тип 400 у Хрватској је 83 цента, код нас 54, потом 10 јаја коштају код њих 2,45 евра, код нас 1,71 евро
Фото: Screenshot Pink

Вучић: Бринемо о обичним људима

Говорећи о акцији „Боља цена” Вучић је навео да свако има право да критикује, даје другачије судове. Међутим, како каже, важно је шта мисле грађани. Каже да Србија мора да брине о обичним људима, с обзиром на инфлацију која је увезена. Обавестио је да је у једном трговинском ланцу 1.860 одсто повећана продаја паризера. Коментаришући нападе на њега због поменуте акције, истакао да се сасвим случајно у корпи са производима којима је снижена цена, нашао и паризер. „Немам ја проблем да узмем и кило свињског врата, нити кило телетине. И лагао бих када бих то рекао. Они који ме критикују, тај проблем имају неупоредиво мање јер су неупоредиво богатији од мене”, оценио је Вучић. Додао је да за разлику од њих, људи који имају неупоредиво мања примања не могу да приуште те производе свакога дана.


Акције „Боља цена - цена за народ”, која је почела 13. септембра и трајаће до 31. децембра 2023. на константном режиму „акције” налази се следећих 36 категорија: млеко, јогурт, сир бели кришка, јабуке, кромпир, тестенина, пилеће месо (труп), салама у омоту, безалкохолни напици, кафа, храна за бебе, шампон за бебе, купка за бебе, дечије пелене, шампон за одрасле, купка за одрасле, тоалет папир, хигијенски улошци, детерџент за прање судова, детерџент за прање веша, брашно ТИП 500 и ТИП 400, сунцокретово уље, кисело млеко, маргарин, сирни намаз, црни лук, пасуљ, купус, паштета, виршле, смрзнути грашак, џем, кекс, паста за зубе и сапун, наведено је у саопштењу.

Фото: Screenshot Pink


Много ниже цене него у Хрватској

Вучић је демантовао тврдње неких опозиционих медија, да је у Хрватској боља ситуација са ценама, истичући да су код нас укупно гледано цене из потрошачке корпе  много ниже неког код њих.

- Они немају толико производа на акцији. Ти медији говоре не о толиком броју производа,већ о ценама производа различитих фирми. Ми кад вам покажемо овакав лук, сваки лук који нађете биће оваква цена, брашно такође, не морате да тражите специфичног произвођача. Ми смо направили упоредну анализу баш око цена код нас и у Хрватској и мислим да ће грађани бити задовољни. Једино што имамо проблем када је реч о свињском врату, јунетини и телетини и по том питању нешто ћемо морати да урадимо. То сам најавио још пре два месеца. Све друго је много, много ниже у односу на њих, не рачунајући увозне сиреве – пренео је Вучић.

Тако се из анализе види да је, примера ради,  килограм брашна тип 400 у Хрватској 83 цента, код нас 54, потом 10 јаја коштају  код њих 2,45 евра, код нас 1,71 евро, док 80 до 100 грама млечне чоколаде у комшилуку кошта 1,29 евра, а у Србији 85 центи. Пола литре пасираног парадајза је  у Загребу 1,09 евра, а у Србији 44 цента. Истовремено, Хрватска нема на акцији многе производе који у Србији носе ознаку “ Боља цена”, међу којима су и паризер, кафа, кашица за бебе, сок од јабуке, џем, кекс, црни лук, грашак, детерџент...


Подсетимо, од 13.септембра појефтинило је 20 производа:  млеко, јогурт, сир бели кришка, јабуке, кромпир, тестенина, пилеће месо (труп), салама у омоту, безалкохолни напици, кафа, храна за бебе, шампон за бебе, купка за бебе, дечије пелене, шампон за одрасле, купка за одрасле, тоалет папир, хигијенски улошци, детерџент за прање судова, детерџент за прање веша. Пилећи паризер чија је редовна цена 399 динара, сада кошта 259,99 динара; јогурт уместо 164,9 динара кошта 139,9; детерџент за посуђе уместо 126 динара, 69,9 динара. Шпагете које су коштале 75 динара, коштају 49,9 динара; дуготрајно млеко уместо 109,9 кошта 95. Јефтинији је и то за 40 динара сок од јабуке и кошта 80 динара; кромпир уместо 99 сада кошта 60 динара; домаћи зачин који је коштао 70 динара сада је 50 динара; шампон за бебе од 107,9 динара сада је 69,99 динара; а кафа 100 грама која је коштала 139,9 динара кошта 89,9 динара.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести