Кад амбалажа вара џеп купца 

Да ли је исправна вага, да ли је тачно измерена количина воћа, поврћа, сира, меса... било је питање које се углавном постављало на пијацама, јер се неретко дешава(ло) да се количина која је плаћена не подудара с количином која се донесе кући.
meso
Фото: Dnevnik.rs

И док су све саврменије ваге на пијацама, у трговинама и трговинским ланцима, овакве ситуације, углавном, оставиле у прошлости, изгледа да се, на основу истраживања Удружења „Заштита потрошача”, сада купци закидају на амбалажи. Наиме, у овом удружењу тврде да сви трговински ланци мере храну паковану у пластичне кутије тако да закину потрошаче и то од седам до чак 30 одсто.

Током истраживања које је спровело ово удружење, проверавана је тачност мерења у укупно 68 објекта у неколико ланаца. Тајни купци, које је удружење послало, у једном ланцу су купили одређену количину ситних колача упакованих у пластичну кутију. Након правилног мерења испоставило се да је, по цени колача, заправо продата и амбалажа, а када се износ прерачуна, купац на само једном паковању остаје закинут бар за један колач. 

Слично се, по речима Ненада Бумбића из Заштите потрошача, наводи се у саопштењу тог удружења, дешава и у другим трговинским ланцима. Да би се то избегло, указује Бумбић, купци би прво требали да измере амбалажу, а да затим притисну дугме са словом Т или натписом Тара - како би се поништила тежина кутије. Тек потом треба мерити производ који се купује, а наглашава Бумбић, тај поступак би требало да буде рутина продавца, а ако није, купци би требало од њих да траже да то учине.

У Удружењу “Заштита потрошача” наводе да су све трговинске ланце, у  којима је истраживање спроведено, обавестили о резултатима, те да су у неким обећали да ће предузети мере како би исправили уочене пропусте, али да у појединим, и поред тога што су већ пола године упознати са сазнањима о овом, али и другим кршењима Закона о заштити потрошача која су уочена у њиховим продавницама, ништа нису променили.

Из Удружења “Заштита потрошача”  указују да ће поновити истраживање тачности мерења и поштовања Закона о заштити потрошача на јесен. Уколико се испостави да трговински ланци и даље крше закон, поднеће пријаве надлежној тржишној инспекцији за шта је предвиђена казна од 300.000 до 2.000.000 динара по прекршају.

Д. Млађеновић

Обичај који траје

Да се куповином одређених производа, по цени која важи за тај производ, готово увек плаћа и амбалажа, није ништа ново. С тим се сваки дан суочавају купци у готово свим радњама - од оних са здравом храном до месара. Наиме, роба у ринфузи се приликоме мерења спушта у папирне кесе, а у месари се на вагу, пре него што се стави месо или сухомеснати производ, ставља папир. Колико ће се папира платити као кикирики, чај, жито, цимет, кекс... месо, салама или сланина, зависи од тежине папира. А има их, слободно се може рећи, тешких.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести