ЛЕПА ВЕСТ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ Рачуни за струју знатно нижи; Како мoжете да се пријавите?

Пензионерима са минималном пензијом рачуни за струју биће нижи за додатних 1.000 динара до краја грејне сезоне, усвојила је на данашњој седници Влада Републике Србије, а на предлог Министарства рударства и енергетике.
2
Фото: Pixabay/dnevnik.rs/Ilustracija

Изменама и допунама Уредбе о енергетски угроженом купцу биће омогућене додатне погодности, односно попусти за електричну енергију, гас или грејање.

То значи да, пензионери који имају уговор о снабдевању електричном енергијом на своје име, а чија пензија не прелази 21.766 динара имаће право на додатно умањење рачуна у износу од 1.000 динара током грејне сезоне.

Влада Србије је у децембру 2022. године донела нову Уредбу о енергетски угроженом купцу којом је унапредила критеријуме за остваривање статуса енергетски угроженог купца како би омогућила већем броју домаћинстава да остваре право на умањење рачуна за електричну енергију, гас или даљинско грејање. Овим прописом, грађанима који са својим примањима не могу да приуште довољну количину енергије за свакодневне потребе, омогућено је смањење рачуна и до 50 одсто, а до сада је око 72.000 домаћинстава остварило ово право.

Изменама Уредбе право на умањење рачуна имаће и домаћинства чији су чланови остварили право на увећану новчану помоћ. Осим тога, омогућено је да се право на умањење рачуна стиче по службеној дужности.

- Током читаве године радили смо на томе да повећамо број грађана који користе право на олакшице за потрошену енергију. Сада посебан акценат стављамо на наше најстарије грађане и омогућили смо да пензионери који имају бројила на своје име и пензије до 21.766 динара добију месечно за 1.000 динара ниже рачуне за електричну енергију током зимске сезоне. Позивам наше најстарије грађане да се пријаве до краја следеће недеље на шалтерима у својим општинама. Мислили смо и на оне који нису у могућности да се пријаве лично и њихови рачуни биће умањени по службеној дужности - рекла је Дубравка Ђедовић Хандановић - министарка рударства и енергетике.

Фото: pixabay.com

Читав процес је поједностављен како за пензионере, тако и за све остале категорије најугроженијих које на основу Уредбе имају право на значајна умањења рачуна за енергију.

- Поред препознавања нових посебно осетљивих група домаћинстава, измене Уредбе ће омогућити да се поступак остваривања права на статус енергетски угроженог купца спроводи по службеној дужности, кроз размену података између надлежних институција и снабдевача. На тај начин биће значајно увећан броја домаћинстава обухваћених олакшицама.

Дневник/ Курир

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести