Лепе вести, држава дреши кесу ДОДАТНИХ 5.000 ДИНАРА МЕСЕЧНО ЗА ОВУ ГРУПУ ГРАЂАНА

Канцеларија за дуално образовање и Национални оквир квалификација потписала је Споразум о сарадњи са Банком Поштанска штедионица којим се омогућава отварање динарских платних рачуна на име корисника односно ученика, где ће се вршити исплата новчаних средстава за дефицитарна занимања на месечном нивоу у износу од 5.000 динара.
plata novac novcanik placanje
Фото: Pixabay.com/Ilustracija

Ученици ће закључити уговоре са банком Поштанска штедионица, моћи ће да користе динарске платне рачуне и новац подижу на шалтерима и банкоматима.

Како се наводи у саопштењу Канцеларије за дуално образовање, Канцеларија доставља списак ученика којима је потребно отворити динарске платне рачуне и уплаћује новчана средства за ученике на начин утврђен Конкурсом за доделу средстава.

Фото: Pixabay, ilustracija

Два начина реализације

- Финансијска подршка дуалном образовању која је усвојена Уредбом реализоваће се на два начина: ученици који се определе да се школују по дуалном моделу образовања, а за дефицитарна занимања, овом уредбом имаће прилике да зараде више од других ученика који су се определили за овај вид школовања. На овај начин ученицима ће бити омогућено да им за све време школовања, поред законом прописане накнаде за учење кроз рад, у нето висини од најмање 70% минималне цене рада по сату, из буџета Републике Србије буде исплаћено по још 5.000 динара месечно у трајању од по 9 месеци годишње. Други начин дефинисан у овој Уредби односи се на подршку послодавцима у виду субвенционисања дела накнаде за учење кроз рад коју послодавци плаћају ученицима уписаним на дефицитарне дуалне образовне профиле и која ће износити до 50% у складу са законом. Ова мера биће од користи микро и малим предузећима која финансијски не могу да издвоје средства у складу са својим потребама, да би могле да повећају обухват ученика и тиме не само подрже развој знања и вештина младих, него и могућност квалитативне селекције за избор кандидата за будуће запошљавање - изјавила је Габријела Грујић директорка Канцеларије за дуално образовање.

Споразум почетак важне сарадње

Мр Бојан Кекић, председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица, истакао је да је Споразум о сарадњи почетак важног савеза између финансијског сектора и образовног система, којим Банка Поштанска штедионица и Канцеларија за дуално образовање и НОК јасно показују своју посвећеност унапређењу образовног система и припреми младих талената за изазове савременог тржишта рада.

- Кроз ову сарадњу, Банка ће наставити да доприноси друштвеном развоју, пружајући подршку образовању. Канцеларија за дуално образовање је кључни актер у имплементацији дуалног образовања у нашој земљи. Њен рад је од суштинског значаја за повезивање образовног сектора са привредом, осигуравајући да ученици стичу практична знања која су неопходна за успех у професионалном животу - рекао је Кекић, оценивши да Банка на овај начин наставља тренд ширења базе младих клијената који је започет кроз два пројекта: издавања Студентске картице коју је развила у сарадњи са Министарством финасија и Министарством просвете, као и партнерства са Министарством просвете у исплати ученичких и студентских кредита и стипендиja.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести