ЉУБАВ НЕМА ЦЕНУ, АЛИ...Кућни љубимац годишње кошта око 60.000 динара

Све је више грађана који имају кућне љубимце, пре свега псе, а иако већина њихових власника у тренутку када су одлучили да их доведу у своје домове није размишљала колико то трошкова изискује требало би да буду свесни да их има доста.
s
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Слободно се може рећи да, без разлике, сви указују да кућног љубимца имају зато што га воле, али треба рећи да је, осим љубави, потребно и још много тога. 

Месечни трошкови, у зависности од врсте, расе и старости кућног љубимца, као и начина исхране се разликују, а стручњаци указују да годишњи трошак, у просеку, износи између 40.000 и 60.000 динара. Наравно, трошкови могу бити и мањи, али и много виши. Дакле, може се рећи да кућни љубимац кошта и да су понекад трошкови слични онима које имају чланови породице. Већина власника потврђује да су кућни љубимци за њих баш то - чланови породице и да, будући да је љубав основни мотив што их имају, трошкове за њих не рачунају као трошак.

Ипак, трошкова има па и сам долазак кућног љубимца власника може доста да кошта. Наиме, поред оних који псе добијају на поклон или их удомљавају, дакле немају никакав трошак, много је и оних који их купују - бирајући, притом, врсту, расу, порекло... а износи се пењу и изнад 1.000 евра. Након што штене стигне у кућу, стижу и први трошкови - од исхране до посете ветеринару. 

Када је реч о храни, месечни издаци за пса/штене крећу се имеђу 2.000 и 3.000 динара, када је реч о најквалитетнијој храни премијум класе. Наравно, трошкови варирају и могу бити много мањи, ако се одабере нека друга врста хране, а кад је реч о количинама, малим псима је потребно 60 грама дневно, а средњим и великим од 85 до 170 грама дневно. Што је пас старији, расту и количине хране, па тако и износи који се издвајају за храну. Издаци за храну слични су и када је кућни љубимац мачка. 

Трошкови с којима се власник пса/мачке сусреће готово одмах кад у кућу донесе љубимца су они за вакцинацију заштите од екто и ендо паразита, а то ће власнике коштати и до 7.000 динара за псе и око 5.000 за мачке. Након тога, следе чиповање и вакцина против беснила, за шта је потребно још око 2.000 динара.

Трошак који власници кућних љубимаца могу да очекују, али који нису свакодневни и уобичајени, јесу посете ветеринару. За клинички преглед треба одвојити око 1.000 динара, а терапија, као и цена, зависе од обољења те величине пса или мачке. Тако је за поступак стерилизације и кастрације паса потребно одвојити од око 10.000 па до 20.000, уз терапију која зависи од величине пса, док су трошкови за исте интервенције за мачке нижи. Треба знати то да се, уколико се преписују хумани антибиотици, они могу подићи у хуманој апотеци и да се не могу купити без рецепта који издаје ветеринар.

Поред оних који псе добијају на поклон или их удомљавају, па немају никакав трошак, многи псе и купују - бирајући притом врсту, расу, порекло, и за њих плаћају и више од 1.000 евра

Наравно, трошкова има још. Како би кућни љубимци уживали у простору у којем бораве, потребно га је прилагодити њима па тако простирке коштају од око 450 до око 1.000 динара, играчке за псе и мачке су од 200 па до око 1.400 динара. Упонуди су и посластице за кућне љубимце, а за то је потребно 60 динара по комаду. Како би позитивно утицали на здравље својих љубимаца, многи власници купују препарате који томе доприносе па је тако паковање од 100 таблета с калцијумом за кости и зглобове 780 динара. Транспортери коштају од 1.800 динара, тоалет за мачке је 2.850 динара, отворени тоалет за мачке 800 динара, лежаљке за псе од 1.000, брњице су од 580 до 1.950 динара, за поводац је потребно од 490 динара (за штенце), па и до 2.600 динара за веће псе.


Пасош за земље Европске уније

Да би кућни љубимац могао да путује у земље Европске уније потребно је да има одговрајући документ, а за то је потребно готово 10.000 динара, колико кошта ФАВН тест који се ради у Патеровом заводу. Након тога, потребан је и одговарајући сертификат који издаје Ветеринарска инспекција који кошта 4.750 динара. Ова исправа траје доживотно, уз услов да се кућни љубимци вакцинишу против беснила истог датума сваке године.


Ту си и трошкови за заштиту, хигијену... За шишање је потребно око 2.500 динара, али многи власници паса кажу да се може наћи и много повољније. Козметика намењена кућним љубимцима кошта од око 600 па до око 2.000 динара, за огрлицу која штити од бува, крпеља и комараца потребно је од 380 до 650 динара... За боравак пса у хотелима/панисонима дневно је потребно од око 1.200 па до око 2.000 динара.    

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести