Мали: Од 1. јануара повећање пензија 5,4 одсто

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће се буџет за следећу годину на седници Владе наћи у суботу, 2. новембра, и навео да ће, према најновијим информацијама које је добио, повећање пензија од 1. јануара бити 5,4 одсто.
penzioneri, tanjug
Фото: Tanjug/D.Goll, ilustracija

Храбре мере фискалне консолидације које су подразумевале штедњу, довеле су до тога да, за осам месеци, имамо суфицит у буџету 46,6 милијарди динара, да имамо стопу раста прошле године од 4,4 одсто, а ове године 3,5 одсто, да смо потпуно консолидовали јавне финансије и да је јавни дуг сада потпуно стабилан, рекао је синоћ Мали гостујући у емисији "Став" телевизије О2.

Подсетио је да је јавни дуг 2014. износио преко 70 одсто, а сада је на 51 одсто, а стопа незапослености, која је 2013. била 25 одсто, сада је 10,3 одсто, са тенденцијом пада.

Ситуација нам је изузетно добра, ми смо зато први пут после пет година имали ребаланс буџета, а тај вишак новца смо усмерили ка већим капиталним инвестицијама, ка повећању плата у јавном сектору и пензија и ка исплати једнократне помоћи пензионерима, рекао је Мали.

Наводи, саопштило је Мнистарство фнансија, да ће да ће 4. или 5. новембра бити исплаћена обећана помоћ пензионерима у висини од по 5.000 динара, а да ће од 1. јануара бити повећане пензије по швајцарској формули, где се пензија одређује на основу висине просечне плате и висине инфлације.

По последњој информацији коју сам данас добио, повећање за пензионере од 1. јануара биће 5,4 одсто, истакао је министар и додао да свега овога не би било да нисмо спровели тешке мере, које данас дају резултате, и омогућавају и повећање плата у јавном сектору.

Према његовим речима, повећање плата у јавном сектору, у распону од 8 до 15 одсто, биће од новембарске плате, а која се исплаћује у децембру.

Као што сам и раније напомињао, медицинске сестре ће добити повећање од 15 одсто, а прате их доктори са 10 одсто, док ће запослени у државној управи имати повећање од осам одсто, каже министар, наводећи да је ово трећа година заредом с повећањем плата у јавном сектору.

Ове године очекује привредни раст од 3,5 одсто, а можда и 3,6 или 3,7 одсто.

Очекујем да ће бити и до 3,7 одсто. Пре свега, имате екстерне факторе који утичу на ту стопу раста, успоравање економије у Немачкој и Италији који су наши највећи спољнотрговински партнери, али с друге стране, повећане инвестиције код нас, поготово у грађевинарству, су довеле до тога да, упркос успоравању, имамо стопу раста од 3,5 одсто, а за следећу годину циљ нам је 4 одсто, каже Мали.

Министар објашњава да се Влада врло пажљиво бави јавним финансијама и да је сада циљ да се нашој економији обезбеде веће стопе раста.

Наше стопе раста, и то су нам потврдили и ММФ и Светска банка, могу да буду и 6 и 7 одсто. Због тога излазимо с Националним инвестиционим програмом, који је најавио председник Аександар Вучић, а који предвиђа издвајање од 10 милијарди евра за капиталне пројекте како бисмо још више подстали развој наше економије, каже Мали.

Према његовим речима, уз даље инвестирање и уз ефикасност админситрације, инфраструктурне пројекте, повећање потрошње уз смањење оптерећења на зараде долазимо до већег привредног раста, а висока стопа раста за нас значи нове фабрике, нова радна места, нове километре ауто-путева, савремене болнице и школе, улагање у образовни систем.

Подсећа да је Србија по висини страних директних инвестиција на око 2,3 милијарди евра, за седам месеци, што је за 43 одсто више него у истом периоду лане, што значи да смо на прагу још једне рекордне године по том питању.

Када смо отворили Коридор 10 био сам јако поносан, међутим, када смо отворили аутопут "Милош Велики", био сам бескрајно поносан, јер се на то чекало 43 године, а ми смо и то успели да урадимо. И онда видите да нови ауто-путеви доведу до тога да вас "Фајненшел Тајмс" рангира као земљу број један у привлачењу директних страних инвестиција, каже министар.

Истиче да је у последњих пет година изграђено више од 300 километара нових ауто-путева, а само у последњих годину дана преко 100 километара.

Мали подсећа и да је Србија напредовала на Дуинг бизнис листи Светске банке, да је сада на 44. месту, при чему смо међу топ 10 земаља по брзини издавања грађевинских дозвола.

То значи да када инвеститор одлучује где ће да улаже, он гледа које су земље на тој листи рангиране при врху, јер су то земље које су сигурне за улагање, зато је веома важно што напредујемо на тим објективним истама, јер тиме увећавамо број инвестиција, каже Мали.

Истиче и да највећи део циљева које је Србија поставила с ММФ-ом остварив, јер земљу води дисциплинована Влада.

Када је реч о раду јавних предузећа и њиховој реформи, ту имате већ доста напретка, сама чињеница да јавна предузећа, уместо губитака, сада праве профит, говори томе да су се ствари значајно промениле на боље. Оно што нас чека је даља реформа како би та предузећа била што ефикаснија, а с друге стране, грађанима пружила што бољу услугу. Треба радити и на повећању ефикасности рада админстрације, да процес издавања дозвола и потребних папира буде што бржа и треће, реформа плата у јавном сектору је важна и то ћемо наставити да спроводимо и следеће године, казао је Мали.

Министар финансија је подсетио и на намеру државе да постепено смањује пореско оптерећење зарада на терет послодаваца, тако да ће, после овогодишњег смањења са 63 на 62 одсто, већ следеће године тај терет износити 61 одсто, са тенденцијом даљег смањења.

Како је рекао, повећање минималне зараде и растерећење привреде најбољи су начин да се утиче на побољшање животног стандарда, повећа атрактивност и конкурентност привреде како би она наставила да расте.

Мали је истакао да је циљ Владе и да задржи младе у земљи и преокрене тренд одласка.

Желимо да вратимо оне који су отишли и убедимо оне који планирају да оду, да остану. То ћемо постићи отварањем нових фабрика и радних места. Уложићемо кроз Национални инвестициони план 500 милиона евра у програме за младе, у подстицање предузетништва за младе, као и станове за њих, рекао је Мали.

Он је навео да су тешке године иза нас и да сада растерећено, али опрезно, треба наставити са добрим резултатима.

Контролишемо сваки динар који трошимо, а с друге стране, желимо да новац који зарадимо уложимо у наше грађане и да обезбедимо највише стопе раста наше економије. То је једина исправна политика коју Србију гура напред, закључио је министар финансија.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести