Мали: Пензионери данас могу да подигну 100 евра

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је јутрос почела исплата једнократне новчане помоћи од 100 евра за око 950.000 пензионера, односно за пензионере који имају текући рачун у Банци Поштанска штедионица и онима који пензију примају на кућну адресу, односно онима којима је отворен наменски рачун у тој банци.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Претходно је јуче исплаћена ова једнократна помоћ за око 100.000 пензионера, који су тог истог дана могли и да располажу новцем, наведено је у саопштењу Министарства финансија.

„Данас, у филијалама Поштанске штедионице пензионери могу да подигну својих 100 евра једнократне помоћи, односно у динарској противредности, реч је о 11.759,40 динара, коју им је уплатила држава. Пензионерима који пензију примају на кућну адресу, односно који немају текући рачун у Банци, Банка Поштанска штедионица отворила је посебан наменски рачун за уплату једнократне помоћи. Новац ће моћи да подигну у свих 185 експозитура Банке Поштанска штедионица, као и на шалтерима пошта“, рекао је министар Мали.

Он је прецизирао да на кућну адресу пензије прима укупно 305.200 пензионера.

Министар финансија је додао да ће све експозитуре банке данас радити са измењеним, продуженим радним временом од 8 до 18 часова.

„Реч је, дакле, када се узму у обзир обе групе пензионера, о укупно 950.000 најстаријих, који ће примити једнократну подршку на овај начин. У данима неизвесности, желимо да пружимо додатну сигурност нашим пензионерима. Надам се да ће они овај новац искористити за оно што им је најпотребније“, навео је министар и поручио да је брига о најстаријим суграђанима приоритет државе.

Мали је подсетио и да је држава показала своју социјалну одговорност и у кризи која је већ за нама јер је сачувала животе и здравље најстаријих суграђана путем одговорних мера које је предузела.

„Знам да им није било лако у протекла два месеца. Али они су показали истрајност а својим понашањем показали су да имају поверење у државу и оне који је воде“, нагласио је он.

Мали је нагласио да су пензионери почетком априла добили и једнократни додатак од 4.000 динара, заједно са пуним износом пензије за месец март.

„Заједно са овом исплатом од 100 евра, то је значајна подршка кућном буџету, у времену кризе. Желим да напоменем и да се ми ту нећемо зауставити. Пуним темпом покрећемо економију и моја су очекивања да пензије порасту и следеће године“, казао је министар уз назнаку да све зависи од нас, од нашег труда и рада.

Он је прецизирао и да ће једнократна помоћ у наредним данима бити исплаћена и другим пензионерима који имају отворене текуће рачуне у пословним банкама, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести