Матић: Трговци се придржавају прописаних цена намирница

БЕОГРАД: Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је да је инспекцијским надзором утврђено да продавци поштују уредбу о максималној цени основних животних намирница, те да у трговинама има довољно брашна, шећера, уља, млека, свињског бута.
prodavnica market
Фото: pixabay.com

Татјана Матић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекла да би брашно од понедељка требало да буде распоређено произвођачима, по цени од 33 динара по килограму. Подсећа да је максимална производна цена хлеба "сава" 38,68 динара, док цена у продавницама може ићи максимално до 46 динара.

Пре свега, предмет контоле била је прва уредба о максималној цени хлеба тип 500, тзв. хлеб ''сава''. Наравно да је било и пријава, имали смо преко 500 инспекција на терену. Само је 17 пријава било основано, где је долазило до неких прекорачења. Негде су биле прекорачене марже, негде није било довољног процента хлеба у тим радњама, или можда састав хлеба није био какав је требало да буде, рекла је Матићева.

Истиче да су се трговци начелно придржавали уредбе о цени хлеба, али и осталих основних животних намирница.

Када причамо о другој уредби која се односи на пар основних животних намирница - брашно, шећер, уље, свињски бут, млеко, морам исто да кажем да смо од укупног броја контрола, мислим да је било око 200 контрола, имали две пријаве и у једном малопродајном објекту јесте утврђено прекорачење цена, каже Матић и додаје да је снабдевеност основним животним намирницама задовољавајућа.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести