Медији: Наши грађани точе гориво у Мађарској, уштеда 30 динара

БЕОГРАД: На бензинским станицама у Мађарској, поред границе са Србијом, свакодневно има путника из наше земље који долазе да напуне своје резервоаре, пошто је мађарска влада још крајем прошле године увела ограничење цене горива на 480 форинти (по садашњем курсу између 152 и 155 динара) по литру бензина и дизела због великих скокова цене нафте на светском тржишту, преноси РТС.

Повољна субвенционисана цена горива је утростручила потрошњу у Мађарској и изазвала гужве на пумпама, чему су највише допринели камиони у транзиту, али и “бензински туризам”, јер се по литру горива може уштедети између 20 и 30 динара.

Мађарска влада је увела забрану точења горива за домаће камионе веће од седам тона, а за иностране веће од три и по тоне, што је, како наводи РТС, допринело нормализацији стања на бензинским станицама у Мађарској.

Није проблем бензински туризам у пограничној зони, већ теретњаци и аутобуси који су на обичним бензинским станицама точили хиљаде литара горива и изазивали гужве и несташице. Сада велики камиони и аутобуси морају да пуне танкове на станицама високог притиска по тржишни ценама, изјавио је Жолт Хернади, генерални директор мађарске нафтне компаније "МОЛ".

Путнички аутомобили и даље могу да точе гориво по субвенционисаној цени од 480 форинти по литру горива, што је по садашњем курсу између 152 и 155 динара.

Тренутно је ситуација таква да дизел точимо свега десет литара по аутомобилу, бензина је могуће добити 20 - 30 литара. Врло отежано се снабдевамо са дизелом, па смо морали увести ограничење. Стижу редовно возачи из Србије, да наточе, јер је гориво јефтиније. Ова цена важи до 15. маја, каже Филип Ердег, продавац на приватној бензинској станици Реске у Мађарској.

На великим пумпама може се наточити до 100 литара горива по једном резервоару аутомобила, наводи РТС.

Гориво у Мађарској, осим тога што је цена ограничена, има повољнију цену за потрошаче из Србије и због тога што је вредност форинте у последњих неколико дана на нижем нивоу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести