Месо најпапреније у Швајцарској, а у Србији...

ЛУКСЕМБУРГ: Највише цене меса међу чланицама Европске уније прошле године је имала Данска, за скоро 40 процената изнад просека блока, док је у Пољској оно било најјефтиније, за 47 одсто испод европског просека, према данас објављеним подацима Евростата.
Meso
Фото: Dnevnik.rs

Иза Пољске следе Бугарска, у којој су цене меса лани биле за 44 посто ниже, и Румунија са ценом мањом за 41,1 посто од просека ЕУ.

Међу осталим чланицама са знатно вишим ценама меса у односу на европски просек су Аустрија (37 одсто изнад просека), Шведска (+ 34,5 посто), и Француска (+31,3 посто).

Када се узму у обзир све европске земље, не само чланице ЕУ, најскупље месо су плаћали житељи Швајцарске, за 157 процената више од европског просека, а најјефтиније су опет плаћали Пољаци, чије су цене меса биле ниже него у Србији, Црној Гори, Албанији или Македонији.

Према анализи статистичке службе ЕУ, цена меса су у Србији биле за око 40 процената испод просека 28-члане уније, у Албанији за 46 процената, у Македонији за 43, а у Црној Гори за 34 одсто мање у односу на просек ЕУ.

Претходно истраживање које је спровела компанија Катервингс потврдила је да Швајцарска има највише цене меса на свету, при чему се један килограм јунетине у тој земљи плаћао 49,68 долара, што је за скоро 150 посто изнад светског просека. 

С друге стране, неквалификовани радник у Швајцарској мора да ради само 3,1 сат да би могао да купи килограм меса, док онај у Индонезије мора да ради 23,6 сати да би купио килограм јунетине који у тој земљи кошта само 9,01 долар.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести