Михајловић: Струја и гас за грађане неће поскупети

БЕОГРАД: Цена струје и гаса за грађане ће остати иста до краја грејне сезоне, а Електропривреда Србије (ЕПС) ће додатно преговарати о ценама струје за индустрију, изјавила је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Она је истакла да цео свет тресе енергетска криза, пошто је забележен најбржи пострецесијски раст у последњих 80 година и да је потражња за енергијом огромна.

"Најскупља је она енергија које нема, а за Србију и њене грађане је важно да енергије има и да ће струје и гаса за грађане бити по ценама које су гарантоване. Оно што је озбиљно питање јесте питање цена, дугороцног уговора и додатних количина и о томе се преговара", истакла је Михајловић гостујући на РТС-у.

Нагласила је да би из ове енергетске кризе требало научити да је потребно припремати се за кризе.

"Поскупљење гаса се није десило ођедном, цене су поцеле да расту још пролетос. Јавна предузећа морају да буду много ефикаснија и много бржа", рекла је министарка.

Додала је да то није критика и на њен рачун, већ да је она усмерена директно према јавним предузећима.

"Њихова обавеза је била да обезбеде енергетску безбедност, а не да се после тога заклањају иза председника и да га моле да преговара са председником друге државе како би се изашло из проблема", истакла је Михајловић.

Нагласила је да се знало да ЕПС улази у ремонте и да је још на пролеће требало да воде рачуна о томе како ће надоместити струју.

"Ако се буде допустило да све ради министарство, онда нам јавна предузећа нису потребна", нагласила је министарка.

Упитана да ли грађани плаћају највећи цех, Михајловић је рекла да највећи цех плаћа држава, због тога што ће, како је рекла држава увек за грађане обезбедити што је потребно, не питајући за цену.

Додала је да је важно да се сада прате цене, да се обезбеде довољне количине гаса и да се види може ли се обезбедити нека врста мораторијума на цену гаса до завршетка грејне сезоне, као и да се на тај начин обезбеди гасна стабилност.

Говорећи о ценама горива, Михајловић је навела да ће се формирати група која ће пратити цене.

"Морамо да водимо рацуна о томе за шта нам користе те акцизе које узимамо из једног литра деривата. Да ли ми можемо све то да прекинемо, да кажемо смањићемо акцизе, а онда после нећемо имати довољно новца за неке друге ствари", рекла је министарка Михајловић.

Навела је и да ће данас у Димитровграду 54 домаћинства добити уговоре и почети са заменом столарије, а у наредних месец дана се очекује да ће замена почети и у још 60 општина.

"То је веома важна ствар када причамо о енергији, јер ће смањити рачуне грађанима, али и помоћи држави да се троши мање струје. Ако будемо доследни и издвајали новац за енергетску ефикасност, за три године ћемо смањили потрошњу електрицне и топлотне енергије за најмање 20 одсто, нагласила је Зорана Михајловић.

Додала је да се на конкурс за соларне панеле пријавило око 40 општина.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести