Министарство уводи Централни систем за обраду зарада

БЕОГРАД: Министарство финансија саопштило је данас да ће убудуће кроз Централни информациони систем за обрачун зарада у јавном сектору контролисати обрачун плата за више од 500.000 запослених у оквиру 10.500 корисника јавних средстава.
ministarstvo finansija
Фото: Tanjug (video arhiva)

Како се наводи, на овај начин ће држава по први пут, на једном месту, имати тачну евиденцију свих зарада и запослених у јавном сектору.

Додаје се да је овај систем, осим за спровођење неопходне контроле, значајан и за спровођење планиране реформе плата, што је део договора са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Поменути информациони систем омогућиће потпуну контролу зарада и праћење запошљавања у јавном сектору, боље планирање буџета корисника јавних средстава у делу који се односи на плате, а донеће и уштеде сваком појединачном кориснику јавних средстава, с обзиром на то да они неће имати трошак обрачуна зараде и трошак набавке и одржавања софтвера, јер ће за њих то радити Министарства финансија.

То значи, наводи се у саопштењу, да ће бити контролисани расходи и извршене исплате за све запослене у јавном сектору у реалном времену, а самим тим, отклоњена је могућност грешке у обрачунима зарада пре њихове исплате, као и све евентуалне злоупотребе.

Додаје се да су у оквиру пројекта предвиђене и обуке запослених за коришћење информационог система, и то најпре код директних корисника буџетских средстава, затим у установама просвете, здравству, као и у установама културе и социјалне заштите, судству и казнено - поправним установама.

"Овај информациони систем функционише у складу са светским стандардима добре праксе, а направљен је на платформи која је лидер на тржишту у аутоматизацији финансијског пословања", закључује се у саопштењу Министарства.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести