МИСЛИЛИ СТЕ ДА ОВО ШТЕДИ СТРУЈУ? Грешите! ЕВО КАКО ДА СМАЊИТЕ РАЧУН

Пред нама је још једна зима, односно грејна сезона, већ се смрзавамо у становима и кућама.
grejanje
Фото: Pixabay.com/Ilustracija

Сада је право време да размотримо опције за уштеду енергије и новца.

Велика већина људи ће наредне месеце махом проводити код куће - онда када не ради, или ако ради на даљину, а битно је постићи компромис: угејати се, али тако да рачуни не оду у небеса.

Хајде да, за почетак, разбијемо један устаљени мит, а то је да је исплативије ако вам грејно тело ради стално - то се посебно односи на инвертер климе.

Додуше, уштеда новца за енергију не односи се само на то да ли је грејање искључено или искључено, мада је то свакако део тога. Стручњаци из енглеског Фонда за уштеду енергије су дошли до закључка да остављање грејања на ниском нивоу током целог дана, заправо, није јефтинија опција.

Штавише, ако користите грејање само када вам је потребно - то је боље за ваш банковни рачун. Ако размишљате о губитку енергије, имајте у виду да ваш дом константно губи топлоту и енергију.

Другим речима, ако грејете кућу само када је то потребно - онда губите минималну количину топлоте и енергије, и на тај начин штедите и на једном и на другом аспекту.

Топ савети за уштеду енергије и струје

  • Можда сте навикли да и зими идете по стану/кући у шортсу и мајици на бретеле, али време је да промените ту навику. Носите слојевиту одећу и имајте у виду да је, генерално, здравије да температура у соби не буде превисока. С друге стране, пазите да не буде ни превише хладно, јер се могу замрзнути цеви у зидовима ако су неактивне, а пуне течности.
  • Проверите како вам дихтују прозори, можете набавити и траке за дихтовање за оквир прозора. Осим тога, побрините се да унутрашња врата буду затворена, како би се грејање одржало унутра.
  • Унапредите термостат који имате, јер ако је старомодан - можете открити да постоји кашњење од 3-5°Ц, док вам се бојлер поново укључи. Наиме, термостат контролише температуру вашег дома тако што "комуницира" са бојлером, а када ваш дом достигне температуру коју сте подесили на термостату, ваш бојлер ће се угасити док температура поново не падне испод њега.
  • Водите рачуна о томе када грејете животни простор, јер је јасно да нема сврхе палити грејно тело када нисте ту.
  • Изолујте котао: ако имате конвенционалан или системски бојлер са цистерном за топлу воду, ово би у том случају могло да вам помогне да уштедите енергију и новац. Бојлери, као што знамо, складиште воду за ваше грејање и топлу воду, али да ли сте размишљали колико топлоте можда цури?
  • Искључујте "енергетске вампире" ако их не користите, а то су апарати и технологија која троши струју и када се не користи: пуњачи, лаптопови, телевизори, конзоле за видео-игре...
  • Искључујте "енергетске вампире"

Телеграф  бизнис

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести