Mузичари - извођачи излазе из „сиве зоне”

Естрадно-музички уметници и извођачи који наступају у угоститељским објектима имаће убудуће, а то важи од првог дана овог месеца, једнаке услове након што је Влада Србије усвојила Одлуку о примени Посебног колективног уговора за њихово радно ангажовање.
mikrofon, pixabay
Фото: Pixabay

Одлука се односи на све послодавце у Србији, без обзира да ли су чланови Уније послодаваца Србије или нису, а основни разлог за доношење овог акта је да се уједначе права и обавезе у вези са радним ангажовањем особа које обављају уметничку или другу делатност у области културе, односно услови пословања у делатности угоститељства и туризма приликом ангажовања извођача естрадно-музичког програма.

Иако су Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије и Унија послодаваца Србије колективни уговор за радно ангажовање естрадно-музичких уметника и извођача у угоститељству потписали још 2015. године, он је тек сада одлуком Владе Србије добио проширено дејство. По објашњењу Небоје Атанацковића, председника Уније послодаваца Србије, естрадно-музички уметници годинама су радили на црно, а сада им се пружа могућност да буду прихваћени као било који други запослени. Додаје да би овај уговор требало да буде путоказ за сличне ситуације и у другим областима рада. Председник Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије Драгиша Голубовић  тврди да су овим уговором, по први пут, створени стварни системски услови како би сви музички уметници имали исти третман и законску заштиту. Јер, колективним уговором се прецизира да најмањи месечни хонорар износи 22.620 динара, а “музички дан” 1.131 динар, као и питање безбедности и заштите на раду извођача и заштите инструмената и опреме. Тим пре, што се уговор односи на извођаче народне, забавне, yез, поп и рок музике и траје три године.

Голубовић прецизира да се проширеним дејством Колективног уговора не опорезују велике музичке звезде, већ да он заправо доноси обавезу власницима угоститељских објеката који их ангажују да певају у њиховим локалима. Оцењујући овај колективни уговор као “историјски” јер после много година извођачи излазе из “сиве зоне” рада, Голубовић додаје да ће Министарство културе ускоро изградити нови правилник који ће дефинисати како неко може да постане члан Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије.

Познати певач народне музике Мирослав Илић поздравља нова правила за српску естраду, додајући да он то заговара годинама уназад и да та област мора да се регулише на прави начин

„Овим колективном уговором власници локала биће обавезни да исплате макар минималну цену рада извођачима и уплате порезе, док ће доприносе плаћати за оне музичаре којима је то допунска делатности, али не и за самосталне који су по тој основи пријављени у Фонд ПИО. Дакле, дигла се велика бука, а заправо је ово добра ствар и за извођаче и за државу, која ће убирати порезе и доприносе за хонораре, а за угоститеље то неће бити трошак већи него до сада, само ће сада бити више контроле на терену. Контролу ће обављати инспекција рада, пореска инспекција и овлашћени контролори Самосталног синдиката, који је иницирао доношење овог прописа“, објашњава Голубовић.

Но, да би самостални  извођачи могли да певају у угоститељским објектима, морају бити чланови Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије и то је оно што треба да уреди нови правилник Министарства културе.

„Они који певају и свирају допунски могу да добију потврду искључиво од Синдиката, док такозвани самосталци могу да се пријаве у једина два овлашћена удружења која издају уверења за њих: Савет естрадно-музичких уметника Србије и Удружење музичара yез, забавне и рок музике. Сва друга удружења која се помињу немају никаква овлашћења, као што је Удружење естрадних уметника и извођача Србије. Контролори Синдиката нашли су стотине лажних уверења која је људима који нису самосталци издало Yез удружење. Синдикат је проследио копије тих уверења Фонду ПИО, који ће са Пореском управом предузети законске мере и они ће бити процесуирани“, каже Голубовић.

Познати певач народне музике Мирослав Илић поздравља нова правила за српску естраду, додајући да он то заговара годинама уназад и да та област мора да се регулише на прави начин. “Нема лажи, нема преваре”, поручује Илић. Његов колега Шабан Шаулић истиче да се код њега ништа “не мења” јер он већ годинама послује преко фирме додајући да редовно плаћа порез и апсолутно подржава да део новца мора да се да држави.

Љ. Малешевић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести