НБС: Двоструко нижа трговачка накнада за плаћање картицама

БЕОГРАД: Трговачке накнаде за плаћање платним картицама у продавницама и на интернет продајним местима додатно су снижене почетком године и сада су готово преполовљене у односу на период пре доношења Закона о међубанкарским накнадама и посебним правилима код платних трансакција изгласаног средином 2018. године, саопштила је данас Народна банка Србије (НБС).
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

"Просечна наплаћена трговачка накнада за прихватање платних картица на физичким продајним местима у првом тромесечју 2021. године износила је 1,08 одсто вредности трансакције, а на интернет продајним местима 1,22 одсто, док је пре доношења Закона накнада за плаћање у продавницама износила два процента од вредности трансакције а на интерент продајним местима је била знатно виша", наводи се у саопштењу НБС-а.

Наглашава се да се снижавање трговачке накнаде одразило и на раст броја места на којима се може платити картицама, тако да је крајем 2018. у Србији било 88.009 ПОС терминала, а крајем 2020. године 97.751, док је број интернет продајних места са 741 на крају 2018. порастао на 2.013 крајем прошле године

НБС наглашава како се очекује да у наредно периоду раст броја места за безготовинско плаћање даље расте.

Додаје се да све наведено показује како су се очекивања Народне банке Србије приликом предлагања Закона остварила, јер је трговачка накнада знатно снижена, а очекује се да се и даље континуирано снижава.

"Подсећамо да је НБС предлагањем Закона имала за циљ да заштити интересе корисника платних картица, и пре свега мањих трговаца како би смањењем трговачких трошкова и они могли да на својим продајним местима почну с прихватањем платних картица, као и да се обезбеде фер услови на тржишту платних картица увођењем веће транспарентности у погледу накнада које се плаћају", саопштила је НБС.

Напомиње се да је Закон повећао транспарентност ових накнада, нарочито за мале трговце, чиме је ојачана њихова преговарачка позиција у односу на банке.

НБС наглашава да је она оператор националног система картица ДинаКард који омогућава да трошкови плаћања картицама буду знатно нижи од оних који се стварају приликом плаћања картицама међународних брендова.

Напомиње се да је и коришћење Система за инстант плаћања Народне банке Србије све популарније, јер доноси трговцима ниске трговачке накнаде.

Продавци су позвани да искористе овај систем као јефтинији начин безготовинског плаћања, што ће утицати на даље снижавање трговачке накнаде.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести