НБС: Хладно време "подгрејало" инфлацију, само привремено

На опоравак међугодишње инфлације, који је забележен протеклих месеци у свим европским земљама, па и у Србији, утицао је раст цена нафте и последично њених деривата, и раст цена поврћа и чврстих горива изнад сезонски уобичајеног услед хладног времена почетком године, оцењује Народна банка Србије.
Narodna banka Srbije  Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Као и у другим земљама, утицај хладног времена на инфлацију је привремен и са нормализацијом временских прилика очекујемо да ће доћи до постепеног ишчезавања овог ефекта, саопштавају из НБС.

Према званичним подацима Републичког хидрометеоролошког завода, јануар ове године био најхладнији јануар у Србији у више од три деценије, подсећа НБС и додаје да су такви услови били крајње неповољни за домаћу понуду поврћа, а сличне временске прилике које су биле у већем делу Европе су ограничавале могућност увоза. 

"У којој мери се хладно време одразило на тржиште поврћа у јануару и фебруару сведоче и расположиви подаци Евростата - кумулативан раст цена ових производа забележен је у свим европским земљама, а посебно у централној и делу јужне Европе. Утицај неповољних временских прилика евидентан је и на тржишту чврстих горива", наводи се у саопштењу.

Из централне банке истичу, међутим, да су инфлаторни притисци и даље ниски, што потврђује и кретање потрошачких цена по искључењу хране, пића, енергије и цигарета (базна инфлација) које су у првом тромесечју ове године незнатно повећане и то за 0,2 процента. 

Имајући то у виду, у НБС очекују да ће инфлација и у наредном периоду остати ниска и стабилна и да ће се кретати у границама циља од 3,0 одсто, уз одступања у оба правца за по 1,5 процентних поена.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести