НБС О ТОМЕ ДА ПРЕУЗИМА НАДЛЕЖНОСТ НАД КРЕДИТНИМ БИРООМ: Јавност ће бити обавештена ако дође до тога

БЕОГРАД: Поводом информација које су пренели поједини медији, а према којима ће Кредитни биро, који води податке о задужености грађана и привреде, из надлежности Удружења банака Србије (УБС) прећи у надлежност Народне банке Србије (НБС), у НБС кажу да ће јавност бити благовремено обавештена ако и када до реализације оваквог пројекта дође.
nbs amblem
Фото: NBS

"Ако и када до реализације оваквог пројекта - од којег би значајну корист у виду сигурне, прецизне и ажурне евиденције, могли да имају грађани и привреда, али и банке и сви други учесници и корисници финансијског система у Србији - потенцијално буде дошло, јавност ће бити благовремено обавештена", наводи се у одговору централне банке на питање Танјуга да ли је тачно да ће Кредитни биро прећи у надлежност НБС.

Медији су пренели да се овај пројекат припрема већ неколико месеци и да Удружење банака Србије више од 90 одсто својих прихода остварује управо од Кредитног бироа.

Овај биро је основан 2004. године а како је прецизирано на сајту УБС регистар је обавеза физичких и правних лица према повериоцима и њихове уредности у измиривању тих обавеза.

Његове чланице су све банке у Србији, све лизинг компаније, мобилни оператери, државни фондови и агенције а у збирној бази података бироа се налазе подаци за око 5,5 милиона грађана и више од 400.000 активних или угашених правних лица и предузетнилка, односно сви регистровани субјекти који имају бар једну услугу код банака или лизинг компанија.

Извештаји Кредитног бироа се могу повући за правна и физичка лица на шалтерима банака на читавој територији наше земље, при чему позитивни подаци подразумевају податке о обавезама по основу кредита, лизинг уговора и других финансијских обавеза док се под негативним подацима подразумевају они о неуредности у извршавању обавеза.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести