Влада Србије преломила - цена рада 155 динара по сату

БЕОГРАД: Влада Србије преломила је ипак донела одлуку да минимална цена рада буде повећана за 8,6 одсто, односно да цена по сату рада буде 155 динара. С овом одлуком се, међутим, нису сагласили представници синдиката.
socijalno ekonomski savet
Фото: Tanjug (video)

Предлог Владе Србије и послодаваца био је 155 динара, односно, повећање од 8,6 одсто док су синдикати тражили 10 одсто повећања цене рада.

Председник ССС Србије Љубисав Орбовић рекао је да су и синдикати и послодавци као и представници владе постигли договор да у наредне три године минимална цена рада достигне висину минималне потрошачке корпе.

Представници синдиката су рекли да нису могли да прихвате одлуку од 8,6 одсто јер је на састанку органа синдикалних организација договорено да се тражи повећање од 10 одсто па без поновног одлучивања тих органа нису могли да прихвате нову цену.


Усклађивање пензија у складу са стањем у буџету

Пензије се у Србији више неће усклађивати два пута годишње, према расту инфлације, већ ће то убудуће радити Влада, у складу са стањем у буџету, па та примања могу бити и већа, изјавио је данас министар за рад Зоран Ђорђевић.

"Била је велика дилема да ли да оставимо у закону да усклађивање буде два пута годишње, у складу са инфлацијом и трошковима живота. Определили смо се да то препустимо Влади", рекао је Ђорђевић новинарима после седнице Социјално-економског савета (СЕС).

Он је појаснио да пензије у Србији нису достигле тај ниво да могу да се усклађују са растом инфлације и да пензионери заслужују веће приндлежности.

"Као што ове године имамо повећање пензија, желимо да и следеће године оне буду веће него што је раст инфлације”, рекао је министар Ђорђевић.

Према његовим речима, када Србија буде имала стабилан пензиони систем, тада ће пензије моћи да прате само раст инфлације.

Да раст пензија прати само раст инфласције, то сада не би било одговорно са наше стране. Желимо да сада повећање буде веће од саме инфлације и да побољшамо материјлни положај најстаријих суграђана”, закључио је Ђорђевић.


Како је рекао министар за рад Зоран Ђорђевић, влада је донела одлуку да минимална цена рада буде за 8,6 одсто већа, односно 155 динара, јер је законска обавеза да се до 15. септембра донесе одлука о износу минималца.

Нећемо доносити ништа нереално, нека времена иза нас, када су одлуке доношене да би се додворавали грађанима су ствар прошлости. Реално излазимо с оним што можемо, у овом тренутку ово је оно што држава може да учини, рекао је Ђорђевић. 

Он је навео да ће се са социјалним партнерима разговарати о “пакету мера“ до краја године - о повећању плата, пензија, укидању појединих накнада. 

Минимална зарада тренутно износи 143 динара по сату, што је 24.882 динара нето месечно.

Према речима министра финансија Синише Малог, минимална зарада биће следеће године 27.022 динара.

Мислим да је то изузетан резултат преговора синдиката и послодаваца. Њихове полазне тачке биле су много даље од тога, послодавци су тражили 5 одсто, синдикати 15, па 10 одсто, али ово је, са становишта владе, реално повећање, рекао је Мали.

Нову минималну цену рада покушали су да договоре чланови Социјално-економског савета (СЕС) у којем седе представници Владе Србије, репрезентативних синдиката и Уније послодаваца.

Последња корекција најниже цене рада била је у јануару ове године, када је минималац са 130 повећан на 143 динара.

На данашњој седници Социјално-економског савета (СЕС) учествовали су председница Владе Србије Ана Брнабић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар финансија Синиша Мали, Милош Ненезић, председавајући СЕС-а, Љубисав Орбовић, председника ССС Србије и Зоран Стојиљковић, председник УГС Независност.

EUR/RSD 117.3161
Најновије вести