НОВАЦ СУТРА ЛЕЖЕ НА РАЧУНЕ ОВИХ ГРАЂАНА! Исплата за 2 групе А ЕВО КАД ИХ ЧЕКА ПОВЕЋАЊЕ

ПИО фонд је објавио детаљан календар исплата пензија за март 2024. године, а сутра је дан исплате за две групе пензионера.
uplata isplata novac2
Фото: pixabay.com/Dnevnik

Прва група пензионера, "самосталци", већ је примила своје пензије у уторак, 2. априла. Сутра ће своје пензије добити пензионери из две категорије - војни и пољопривредни пензионери.

ПИО фонд је објавио детаљан календар исплата пензија за март 2024. године, и по њему ће редовни пензионери пензију примити 10. и 11. априла, а истог датума пензију ће добити и пензионери из република бивше СФРЈ.

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је недавно да је циљ да до краја ове године просечне плате у Србији достигну 920 до 930 евра, а до краја следеће 1.000 евра. Такође, план је да до 2027. године просечне плате буду 1.400 евра, док би просечне пензије и минимална зарада требало да буду по 650 евра.

Гостујући на РТС-у, Синиша Мали је подсетио да су од јануара плате у јавном сектору увећане за 10 одсто, пензије за 14,8 одсто, док је минимална зарада порасла за 17,8 одсто.

- Тиме смо дошли до просека плата од 818 евра у Србији данас, а подсетићу да је 2019. председник Александар Вучић најављивао просек плата од више од 500 евра због чега је критикован - рекао је Мали.

Синиша Мали је нагласио да је просечна пензија данас 390 евра, у поређењу са 203 евра пре 11 година. У истом периоду, минимална зарада је била само 15.700 динара, док данас премашује 47.000 динара. Он је додао да су пензије у последње две године укупно повећане за 56 одсто, да се инфлација смирује, те да ће у мају износити око три одсто, уз могуће осцилације до 1,5 одсто. Мали је истакао да су, упркос инфлацији, плате и пензије повећане и у реалном износу, што је резултирало повећањем животног стандарда.

- Ово су важни показатељи, уз рекордне девизне резерве, стабилан курс и никад више злата у трезору. Озбиљно се бавимо економском политиком, што сваки индикатор показује - рекао је Синиша Мали.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести