Новац све више иде у сефове, а не на штедњу

Светски дан штедње, 31. октобар, код нас се до пре неколико година лепо обележавао: банке су давале камате и до десет одсто, а једини проблем штедиша био је да ли изабрати банку која камату исплаћује унапред или месечно.
Iznajmljivanje sefa staje od 1.000 do 5.000 dinara  foto: promo
Фото: Изнајмљивање сефа стаје од 1.000 до 5.000 динара фото: промо

Данас је слика знатно другачија: камате на орочене улоге у еврима пале су на један одсто. Банкари прете да је и то много па да ће их смањити. Због тога се многи одлучују да новац држе у сефовима. Те кутије у банкама су згодне и због тога што, сем новца, ту могу да стану и драгоцености које су у становима и кућама често на удару лопова.

За разлику од депозита, где клијент добија камату па на улогу зарађује макар и скромно, изнајмљивање сефа мора да се плати. Банке су то различито регулисале. Поједине траже да клијенти имају отворен рачун код њих, друге немају тај услов. Сефови се могу плаћати месечно или годишње. Цене неколико година нису мењане, али су у однсу на време високих камата повећане бар трећину.

У Војвођанској банци клијент може да бира имеђу више величина сефова. Зависно од онога што изабере, цене се крећу до 1.000 до 2.000 на месечном нивоу, односно од 5.000 до 8.500 годишње. Ова друга опција се више исплати. Закуп није условљен отварањем рачуна. Места у Новом Саду има, па ко воли, нек’ изволи.

У РБВ празни сефови чекају крај стечаја

У новој и модерној згради Развојне банке Војводине у Новом Саду има сефова. Међутим, та кућа је у стечају од 2013. године. Када је отворен стачејани поступак, грађани који су ту имали рачуне преузели су новац. Корисници сефова такође су морали да их испразне. Тако празни чекају да се поступак стечаја оконча па да их неки будући власник понуди у закуп.

Сличну опцију нуди и АИК банка. У највеће граду у Војводини сеф се може закупити по 1.000 за три месеца, односно 3.000 динара за годину. То је за најмањи сеф, запремине 15 кубика. Онај највећи од 50 кубика изнајмљује се на три месеца по 1.600 динара, односно 5.000 за годину. Рачун није обавезан, места има па ко хоће, може да „паркира” новац и драгоцености у сеф.

Сигурне кутијице има и ОТП банка. Цена изнајмљивања такође у Новом Саду је 395 динара месечно. Обавезно се отвара рачун и новац се месечно скида с њега. То је 4.740 динара на годишњем нивоу.

Банке сефове имају у већим местима. У мањим су они реткост. Уколико се одлуче за ту опцију, грађанима следи путовање с торбом пуном новца или других драгоцности, бар кад закупљују сеф.

 Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести