Новац због инфлације губи вредност, треба улагати

БЕОГРАД: Уредник портала Каматица, Душан Узелац рекао је данас да се не зна колико новца грађани имају ван банкарског система, али је истакао да је неизбежно да новац губи на вредности уколико се чува код куће.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

Он је за Танјуг ТВ рекао да је инфлација нешто што је неизбежно и да новац који се чува данас, неће бити исти за годину дана.

Казао је и да код нас људи чувају око 500 до 600 евра код куће и да је то просечан износ који људима представља "црни фонд".

Говорећи о недељи штедње објашњава да је идеја била да се стимулише штедња и да је раније у тој недељи Народна Банка Србије ослобађала пословне банке неких банкарских трошкова тако да су могли да дају повољније камате.

Узелац је додао да се новац орочавао од недеље штедње до недеље штедње и да је циклус од годину дана увек био исти.

Каже и да су банке када су постале врло конкурентне једна другој почеле да разводњавају тај период, и да су пре пар година почеле да уводе орочавање на период од 14 или 16 месеци.

Одговарајући на питање шта су банке тиме добиле, ако је дошло до тога да људи мање штеде у банкама, уредник портала Каматица је казао да су добиле мању конкуренцију.

Узелац је додао да су и у НБС-у схватили да високе каматне стопе на штедњу резултирају високим каматама на кредите и успели су да оборе цену по којој банке купују новац од грађана.

Узелац је подсетио на период турбулентног банкарског система и оценио да зато не чуди што људи немају поверења да чувају новац у банкама.

"Имали смо колапсе комплетног банкарског сектора, Језду и Дафину, колапс националне валуте са хиперинфлацијом и све су то грађани запамтили", рекао је Узелац и додао да се не зна колико је новца ван банкарског система.

Узелац је рекао и да је његов савет, пошто новац због инфлације све мање вреди, да је најбоље претворити га у нешто што има већу вредност.

"Злато се у том смислу показало да има константну вредност", навео је Узелац.

Грађанима је препоручио и да инвестирају у оно у шта верују и у оно у шта се разумеју.

Сматра и да грађани новац треба да уложе на више места, део у банку, део у некретнине, мало у злато, као и да уложе у неки бизнис.

Узелац је рекао и да људи финансијама треба да се баве када то могу, а не када морају.

"Управљање финансијама је вештина, штедња није механичка процедура", каже Узелац и додаје да управљање финансијама значи континуирано мању потрошњу од прихода.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести