Од 1. јануара почињу пријаве за туристичке ваучере

Од 1. јануара наредне године грађани ће моћи да се пријаве за „нови круг” туристичких ваучера, најавио је  министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.
kanjon uvac
Фото: Dnevnik.rs

Министар је рекао да када би министарство имало више средстава у буџету, а обзиром на заинтересованост грађана, било би од 130.000 до 150.000 ваучера.

Он је подсетио да је у првој години одобрено 14.000 ваучера, да је та бројка данас 100.000, а да су „многи правили циркус” када је та акција почела.

Љајић каже да је угоститељима за ову годину исплаћено више од 96.000 ваучера и подсетио да су пријаве за угоститеље за наредну годину почеле 17. децембра, а да ће за два дана бити истакнута прва листа „хотелијера” којима је одобрено коришћење овог вида подстицаја.

Ваучер је 5.000 динара.

Министар је најавио да ће од 1. јануара, грађани, пензионери и сви они који имају право да добију ваучере, од тог датума моћи да се јаве за овај вид подстицаја за боравак у туристичким центрима.Говорећи о раду свог министарства, Љајић каже да су све паре које су имали и потрошлили, што како је оценио, значи да је министарство добро планирало расподелу средстава.

Љајић је рекао да министарство нема толико средстава колико има захтева за различитим пројектима, а буџет ресорног министарства ће у наредној години бити 750 милиона динара, колико је износио и за ову годину.

Оцењује да ће наредна туристичка година бити успешнија од од ове.

Љјић је рекао да је Србија до сада имала пет великих туристичких дестинација које су доносиле 55 одсто туристичког промета (Београд, Нови сад, Копаоник, Златибор и Врњачка бања).

„Тих пет дестинација су биле апсолутно дестинације које су одскалакле на све друге. Ми смо ове године добили две нове дестинације, први пут Сокобања нам је ушла у првих пет топ дестинација, потиснула је Нови Сад. Та дестинација постаје врло озбиљна”, каже Љајић. Ниш ће ове године, каже, имати више од 100.000 туриста.

„Ових седам дестинација већ чине око 62 одсто туристичког промета. За две године ћемо добити три, убеђен сам у то, велике туристичке дестинације, имаћемо топ 10 дестинација”, каже министар и наводи да ће се списку од седам дестинација придружити Дивчибаре, Палић и Доње Подунавље.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести