Од 1. јула: Од Суботице до Прешева за око 2.100 динара

НОВИ САД: Након што је завршена изградња ауто-пута кроз Грделичку клисуру, на Коридору 10 практично је кроз Србију, од границе с Мађарском па до границе наше земље и Северне Македоније потуно завршена савремена саобраћајна инфраструктура.
putarina saobracaj
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, ilustracija)

То, наравно, много значи за све учеснике у саобраћају јер је сада путовање кроз Србију на том коридору далеко безбедније и свакако брже.

Део ауто-пута од Дољевца до Прешева отворен је 18. маја и коришћење те деонице се до протеклог викенда није наплаћивало. Међутим, сада се и на тој деоници путарина плаћа и за путничке аутомобиле кошта 540 динара, па тако сада за вожњу ауто-путем од Суботице до Прешева возачи путничких аутомобила треба да издвоје 1.900 динара. Тај износ ће, како ствари стоје, за око две недеље бити увећан пошто је затражено повећање цене путарина од око 12 одсто те би на тој деоници ускоро путарина могла бити око 200 динара виша, односно износити око 2.100. 

Наиме, изменом Закона о накнадама за коришћење јавних добара, који је Влада Србије усвојила и упутила по хитном поступку у скупштинску процедуру, предвиђено је да путарина поскупи 12 одсто, а у ЈП „Путеви Србије” очекују да нова цена почне да важи од 1. јула. Како је образложено, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре поднело је иницијативу да се висина накнаде за путарину јавног пута повећа 12 одсто, имајући у виду да је тренутна висина путарине значајно нижа од реалне вредности и да би требало да достигне висину која би покривала реалне трошкове повезане с трошковима изградње и пословања, одржавања и развојем мреже путева у Србији. Истовремено, процењује се да ће предложеним повећањем од 12 одсто, ове године приход од наплате путарине бити 1,9 милијарду динара већи, односно да ће укупан приход износити 27,6 милијарди. Да подсетимо, последњи пут путарине су повећане у јануару 2017. године, и то десет одсто.

Уколико повећање буде одобрено, од почетка следећег месеца ће за путарину на деоници од Суботице до Београда возачи путничких аутомобила уместо садашњих 560 динара издвајати око 630, док ће за вожњу на деоници од Новог Сада до Београда плаћати око 235 динара уместо 210, колико путарина сада износи. Од Београда до Ниша путарина би уместо 800 динара требало да буде око 900, а уколико буде повећана и сада успостављена путарина од Дољевца до Прешева би с 540 динара отишла на око 600 па се долази до износа од око 2.100 динара за путарину на деоница од Суботице до Прешева. Уз поскупљење путарина, биће скупља и вожња на деоници Љиг–Прељина, где би са садашњих 140 динара требало да буде око 155, од Ниша до Димитровграда би уместо 190 динара, путарина требало да буде око 210, а на деоници Београд–Шид треба очекивати да уместо 370 динара путарина буде око 410.


Скупља вожња у Хрватској

Од прошлог викенда скупље су путарине у Хрватској. Повећане су десет одсто и те цене важиће до 14. септембра, а ове године су, за разлику од лане, када су поскупеле 1. јула, путарине повећане 15. јуна, што је у Хрватским ауто-цестама образложено ранијим почетком сезоне. Они који путничким аутомобилом из Србије крену пут Загреба платиће путарину у висини од 141 куне, односно око 19 евра, а уколико буду путовали од  Загреба до Сплита, мораће да одвоје још око 200 куна, односно око 30 евра.


Уз поскупљење се може претпоставити да ће за аутобусе од Суботице до Прешева, уместо садашњих 5.700 динара, бити око 6.300. Од Суботице до Београда требало би да се плаћа око 1.850 динара, уместо садашњих 1.670, од Београда до Ниша би за ту категорију возила путарина с 2.410 динара могла да оде на око 2.650, а вожња од Дољевца до Прешева би, уместо садашњих 1.620 динара, могла коштати око 1.800 динара.

Будући да је сезона годишњих одмора, они који од Суботице крећу ка граници са Северном Македонијом треба добро да се припреме за плаћање путарина и укалкулишу их у трошкове путовања јер они нису мали. За путничке аутомобиле путарина на том коридору у једном правцу сада је 1.900 динара, а уз поскупљење ће бити око 2.100, што значи да је за путарине у оба правца на тој деоници потребно око 35 евра.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести